Az utóbbi években szinte robbanásszerűen nőtt a felhő alapú játék, azaz cloud gaming népszerűsége. A pandémia alatti otthonülés és a masszív befektetések a szerverekbe és szolgáltatásokba komoly lendületet adtak a szektornak. Már több szolgáltatás is működik, mint a GeForce NOW, Amazon Luna és az Xbox Game Pass, ám nem mind aratott osztatlan sikert – gondoljunk csak a Google Stadiára. A Microsoft olyannyira bízik a játékiparban, hogy egy, a felhő alapú játékra optimalizált hordozható konzolon is dolgozott, derült ki a TheVerge értesüléseiből.

A Sony már előállt a PlayStation Portal nevű, játék streamingre fókuszáló konzollal. Ehhez képest a Microsoft is kipróbált egy versengő prototípust, amely szintén az Xbox Game Pass és a felhőből történő játékstreamelés középpontjába helyezte a fókuszt. Mindeközben olyan konzolok is egyre nagyobb sikert aratnak, mint a Valve Steam Deck, az ASUS ROG Ally vagy a Lenovo Legion Go.

A TheVerge információi szerint a Microsoft egy könnyített Xbox interfészt is kifejlesztett, amely hordozható eszközökön, felhő alapú konzolokon és televíziókon is fut. Ezt az interfészt már be is építették Samsung TV-kbe és egy speciálisan a felhő alapú Xboxhoz tervezett, de végül törölt konzolba. Korábban azt is hallottuk, hogy a cég egy streaming sticken dolgozik, amely a tévéhez csatlakozva támogatná a felhő alapú játékot. Eddig azonban ez a projekt sem valósult meg, és úgy tűnik, a hordozható konzol sorsa sem lesz jobb.

Valószínűbb, hogy a Microsoft inkább olyan cégekkel fog együttműködni, mint az ASUS vagy a Lenovo, hogy ilyen jellegű hordozható eszközök kerüljenek a piacra.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!