Ding Xuexiang kínai alelnök és az Apple vezérigazgatója, Tim Cook, a héten Pekingben találkoztak. Beszélgetésük során megerősítették, hogy az Apple aktívan részt kíván venni Kína digitális gazdaságának és modern technológiájú ellátási láncának növekedésében. Ez különösen fontos lépés az Apple számára, mivel a cég az elmúlt időszakban több vitába keveredett Kínában, elsősorban nemzeti biztonsági és cenzúra kérdések miatt.

Ding kínai alelnök és Tim Cook: Megújuló együttműködés Kínában
Ding kínai alelnök és Tim Cook: Megújuló együttműködés Kínában

Bár Cook kínai látogatása eleinte csendesen telt, hamarosan több magas rangú hivatalnokkal is összefutott. Ezek között volt Jin Zhuanglong, az Ipari és Információs Technológiai Minisztérium vezetője, valamint Ren Hongbin, aki a Nemzetközi Kereskedelem előmozdításáért felelős kínai tanácsot vezeti.

Az Apple vezérigazgatójának kínai látogatásai mindig magas rangú találkozókat is magukba foglalnak. Most azonban különösen fontos beszélgetésekre került sor, mivel Pekingben új szabályokat vezettek be, amelyek korlátozzák az iPhone-ok kormányzati alkalmazottak általi használatát. Emellett az Apple-nek a kínai alkalmazásbolttal kapcsolatos problémáit is rendezni kellett.

Ding kínai alelnök és Tim Cook: Megújuló együttműködés Kínában

De Ding és Cook találkozójának hangulata pozitív volt. Ding elmondta Cooknak, hogy Kína szívesen fogadja a külföldi vállalatokat, így az Applet is, és további lehetőségeket kínál számukra.

Cook hozzátette, hogy továbbra is bízik a kínai piacban és az Apple erősíteni szeretné az együttműködést Kínával, különösen a technológia és a digitális gazdaság területén.

Kína digitális gazdasága és az Apple: Egy növekvő partnerség perspektívája

Ezen kijelentések összhangban vannak azokkal az információkkal, miszerint Kína továbbra is az Apple egyik legfontosabb beszállítója marad, annak ellenére, hogy a cég a koronavírus miatti problémák után próbálta diverzifikálni beszállítói hálózatát.

Cook a találkozó előtt ellátogatott a Luxshare Precision Industry Co gyárába is, ami az Apple egyik nagybeszállítója. Továbbá, amikor nemrég egy Apple üzletben járt Kínában, azt mondta a riportereknek, hogy izgatottan várja, milyen új alkalmazásokat fejlesztenek ki a kínai programozók a Vision Pro headsethez.

Ding kijelentése azt is tükrözi, hogy Peking aktívan keresi a külföldi befektetéseket, hogy segítsen a koronavírus utáni gazdasági talpra állásban. A kínai Kereskedelmi Minisztérium adatai alapján bár a külföldi befektetések csökkentek, a magas technológiájú gyártás növekedése folytatódik.