Az MI jelenleg nagyon felkapott. Míg a Google, Amazon és Microsoft már nagy erőkkel fókuszálnak a generatív MI-re, addig az Apple ezen a területen még nem tett nagyobb lépéseket. Ez változhat a közeljövőben. Azt halljuk, hogy az Apple már az iOS 18-hoz több MI-s funkciót tervez hozzáadni.

A legújabb Power On hírlevélben Mark Gurman betekintést adott az Apple MI terveibe. Szerinte az Apple belülről erősen dolgozik azon, hogy felzárkózzon az MI területén lévő riválisaihoz. Egy belsős forrás szerint ez a kérdés sok fejtörést okoz a cégnél.

John Giannandrea és Craig Federighi, az MI és szoftvertervezés vezetői, irányítják ezt a nagy projektet. Giannandrea és csapata azt tervezi, hogy a Siri-t mélyen összekapcsolja a MI-vel. Bár úgy tűnik, hogy a technológia már a jövő évben készen állhat, az Apple további termékeinél talán több időre lesz szükség.

Craig Federighi csapata azon dolgozik, hogy az iOS 18-hoz MI-t adjon, ami az Apple nyelvi modelljén fog működni. Ez nem csak a Siri-t, de az üzenetek alkalmazást is javíthatja, hasonlóan a Google Üzenetek Androidos változatához.

Az Apple évente akár 1 milliárd dollárt (kb. 340 milliárd Ft) is költhet az MI-re. Eddy Cue is beszállt a projekthez, és célja, hogy az MI-t minél több Apple alkalmazásba integrálják. Közülük hármójuknak az a tervük, hogy évente ezt az összeget fektetik be az MI fejlesztésébe.

A Siri frissítése mellett az Apple az alkalmazásfejlesztők munkájának gyorsítására is generatív MI-t tervez az Xcode-ba integrálni.

A 2023-as júliusi hírek alapján az Apple az AppleGPT-n dolgozik, hogy választ adjon a ChatGPT-re. Ezt a chatbotot most csak belső céges használatra tesztelik. Nyilvánvaló, hogy az MI egyre fontosabb szerepet játszik majd az életünkben, és ha az Apple nem lép időben, hátrányba kerülhet a konkurenciához képest.