Toshiba, a japán elektronikai gyártó, különösen számítógépeiről híres. 2009-ben a világ ötödik legnagyobb laptopgyártója volt, az Egyesült Államokbeli Hewlett-Packard és Dell, a tajvani Acer és a kínai Lenovo után. Megtudtuk továbbá, hogy Toshiba elképesztő összegért kerül eladásra. A vállalat igazgatótanácsa csütörtökön elfogadott egy 15 milliárd dolláros ajánlatot egy japán magántőke-alap vezette konzorciumtól. A részleteket lentebb olvashatják.

A 147 éves Toshiba hamarosan a Japan Industries Partners tulajdonába kerül. Ez egy befektetési alap, amely egy 20 vállalatból álló konzorciumot vezet, beleértve az Orix pénzügyi szolgáltató csoportportot, a Chubu Electric Power-t és a Rohm chipeket gyártó céget.

Nyolc évvel ezelőtt kezdődött egy hosszú sor kellemetlen esemény Toshiba számára. Egy könyvelési botrány után a cég majdnem tőzsdei kizárásra került, és a gyártó legjövedelmezőbb üzletágát eladták. Ez a flash memória üzletág volt, amely ma már “Kioxia” néven ismert.

A jelenbe visszatérve, ha a Toshiba részvényeseinek támogatását élvezi, a megállapodás a cég tőzsdei kizárásához vezethet, amit 2017-ben, a csőd küszöbén állva, épphogy elkerült. Ha az ügylet befejeződik, a Toshiba új tulajdonosai valószínűleg más irányba terelik a vállalatot, és összpontosítanak a legjövedelmezőbb üzleti területekre.

Összefoglalva, a Toshiba eladása jelentős változásokat hozhat a vállalat számára. A Japan Industries Partners vezette konzorcium általi felvásárlás révén a cég új tulajdonosok irányítása alá kerül, akik valószínűleg új stratégiát alkotnak a jövőbeli növekedés érdekében.

A cég története igazolja, hogy még a legnagyobb vállalatok sem védettek a külső és belső kihívásoktól. A jövő megmutatja, hogy a Toshiba képes lesz-e újra felépülni és sikeresen alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez.