Az Oppo és OnePlus már egy ideje küzd Európában, és a Nokia-val folytatott szabadalmi vita, amely gyakorlatilag megakadályozta a vállalatok termékeinek Németországban történő reklámozását, biztosan nem segített. Mindezek mellett a zsugorodó okostelefon-piac sem túl biztató, annak ellenére, hogy a két márka néhány legjobb Android telefonnal rendelkezik a piacon. Több jelentés szerint úgy tűnik, hogy a két BBK Electronics tulajdonában lévő cég teljes kivonulásra készül a legtöbb, ha nem az összes európai piacról.

A kínai 36Kr hírügynökség arról számolt be, hogy az Oppo visszavonulásra készül Németországban és az Egyesült Királyságban. A cikk olyan személyekre hivatkozik, akik ismerik a helyzetet, és szerintük bár van kereslet az Oppo készülékekre Európában, a vállalat megtérülése nem magas.

Gyakorlatilag veszteséggel működik a cég. A múltban ez még értelmezhető volt az Oppo számára, mivel a lassú európai piacra történő belépés hosszú távú nyereséget ígért. Azonban a makrogazdasági fejlemények, mint az infláció, az Oroszország általi Ukrajna elleni invázió és a zsugorodó okostelefon-piac aggodalmakat keltettek, amelyek megváltoztatták a cég gondolkodását.

A híres szivárogtató, Max Jambor arról számolt be, hogy a OnePlus is elhagyja Európát.

Szerinte mindkét vállalat Németországgal, az Egyesült Királysággal, Franciaországgal és Hollandiával kezdi meg visszavonulását. Úgy tűnik, hogy mindkét márka egyelőre jelen marad Spanyolországban, Svájcban, Olaszországban és néhány további európai piacon, de ez hosszú távon változhat.

A fejlemény nem teljesen meglepő, de nem jó hír a verseny szempontjából, és kevesebb választási lehetőséget jelent a fogyasztók számára. Mielőtt ezek a jelentések napvilágot láttak volna, a OnePlus és az Oppo már elvesztette a Nokia ellen folytatott szabadalmi vitát Németországban, ami megakadályozta a vállalatok termékeinek reklámozását Németországban. Ez különösen nagy csapás, mivel az Oppo európai központját éppen Németországban hozta létre, és ez az egyik tényező lehetett, amely végül a visszavonulás mellett döntött.

Eddig nem hallottunk semmiféle hírt a BBK Electronics más márkáiról. Úgy tűnik, hogy a Vivo egyelőre nem érintett a döntésben, és a cég nemrégiben mutatta be legújabb csúcsmobilját, a Vivo X90 Pro-t. Ugyanakkor ez nem tűnik tényezőnek a OnePlus és Oppo esetében. Az Oppo néhány hónappal ezelőtt indította el az Find N2 Flip-et Európában, és a OnePlus is elérhetővé tette a OnePlus 11 csúcsmodelljét a régióban.

Megkerestük az Oppo-t és a OnePlus-t a témában és a következő válasz érkezett:

“Az OPPO és a OnePlus elkötelezett marad minden meglévő európai piac iránt. Nagyszerűen kezdtük az évet 2023-ban, sikeresen piacra dobva több terméket is Európában, és van egy sor közelgő termékünk az év hátralévő részére. Mint mindig, az OPPO és a OnePlus továbbra is innovatívabb termékeket és a legjobb minőségű szolgáltatásokat fogja nyújtani a felhasználóknak a jövőben.”