A kínai autógyártó, a NIO, humanoid robotokat tesztel HarmonyOS szoftverrel a gyáraiban, hogy javítsa a járművek összeszerelésének hatékonyságát. A robotot Kuafunak nevezik, és jelenleg a Jiangsu Hengtong Group-nál is folyik a tesztelés.

NIO humanoid robotokat tesztel HarmonyOS rendszerrel a gyáraiban
NIO humanoid robotokat tesztel HarmonyOS rendszerrel a gyáraiban

A NIO két fő gyára, az F1 és F2 Hefei-ben található, és ezek már most is nagymértékben automatizált elektromosjármű-gyártósorokkal rendelkeznek. A Kuafu robotot valószínűleg ezekben a gyárakban fogják használni. A cég nemrégiben tárgyalásokat folytatott más autógyártókkal és a Huawei-jel az elektromos járművek akkumulátor problémáiról, most pedig a HarmonyOS-alapú robotot integrálják a gyártósorokba.

A Kuafu az első humanoid robot, amely a Pangu nagy modellre épül, és a HarmonyOS operációs rendszert futtatja. A robot több hasznos funkcióval is rendelkezik, és a Huawei tervei szerint mind az ipari, mind a fogyasztói szektorban bővíteni fogja a használatát. A robot a HDC 2024 eseményen mutatkozott be, ahol Zhang Pingan, a Huawei Cloud vezérigazgatója bemutatta, hogy a robot milyen feladatokat képes elvégezni, például főzés, mosás és takarítás.

További részletek a Kuafu humanoid robotról

A Kuafu robot bemutatása során Zhang Pingan elmondta, hogy az AI robotok segíthetnek a háztartási munkákban, így több időt hagyva az embereknek az olvasásra, költészet írására és festésre. A robot a Pangu modell alapján készült, ami azt jelenti, hogy magas szintű mesterséges intelligenciát és tanulási képességeket tartalmaz.

NIO humanoid robotokat tesztel HarmonyOS rendszerrel a gyáraiban
NIO humanoid robotokat tesztel HarmonyOS rendszerrel a gyáraiban

A HarmonyOS használata a humanoid robotokban új lehetőségeket nyit a NIO és a Huawei számára is, hiszen a két cég közötti együttműködés potenciálisan új megoldásokat hozhat az elektromos járművek gyártásában és a háztartási robotok piacán.