Windows 11 az eddigi leginkább „kereskedelmi” Windows verzió, hiszen a Microsoft híres arról, hogy szinte minden alkalommal gyűjt adatokat a felhasználóiról, miközben előre telepített alkalmazásokat és reklámokat tol a Start menübe. De mi lenne, ha létezne egy teljesen tiszta Windows 11 verzió, amelyet saját ízlésed szerint telepíthetsz és testre szabhatsz? Windows 11 ‘Government Edition’ nem szerepel a Microsoft katalógusában, de valaki mégis létrehozta. Az ISO fájl az összes nem létfontosságú elemet eltávolította az eredeti telepítőkészletből, és egy nem hivatalos Windows aktiváló szolgáltatást tartalmaz, amelyet egy meglehetősen kétes nevű weboldal, a massgrave.dev kínál.

Windows 11 Government Edition: teljesen tiszta operációs rendszer reklámok és előre telepített alkalmazások nélkül

Ez a verzió valószínűleg a legminimalistább Windows 11 telepítőkészlet, mentes minden előre telepített alkalmazástól és telemetriai szolgáltatástól, amelyeket a Microsoft az adatok gyűjtésére használ. Az olyan szolgáltatások, mint a Microsoft OneDrive, Xbox Game Pass, Microsoft 365, Microsoft Edge, Microsoft Defender, Paint, Clock, Camera, Media Player és még sok más, teljesen hiányoznak. Bár valószínű, hogy néhányat külön is telepíthetsz, ha megtalálod őket a Microsoft Store nélkül, amely szintén eltávolításra került. A Start menü teljesen üres, csak az általad telepített alkalmazások jelennek meg benne.

A Windows 11 ‘Government Edition’ rendszerkövetelmények nélkül érkezik, ami azt jelenti, hogy valószínűleg akár egy Pentium 3 rendszerre is telepítheted. Az újonnan telepített operációs rendszer mindössze 1,2 GB memóriát fogyaszt, ami körülbelül negyede a hivatalos verzió által igényeltnek.

Azonban érdemes óvatosnak lenni a torrent oldalakon elérhető telepítőkészlettel kapcsolatban. A Windows 11 ‘Government Edition’ nem kap semmilyen támogatást a Microsofttól, és nincs garancia arra, hogy az alkotók nem rejtettek el benne saját malware/spyware elemeket. Az első benyomások szerint az egyetlen előre telepített alkalmazások a File Explorer, Backup, Settings és néhány Windows Tools kategóriába tartozó eszköz.