Az elmúlt napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook oldalán jelent meg egy bejegyzés, amely arról számol be, hogy a pénzügyőrök hamis Samsung Galaxy S23 Ultra felső kategóriás okostelefont foglaltak le egy utcai árustól Mosonmagyaróvár környékén. A kereskedelmi forgalomban csak február óta kapható telefon gyors hamisítása még a márkavédelmi képviselőket is meglepte.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei pénzügyőrök egy illegális utcai árust ellenőriztek, aki zsebből kínált eladásra Samsung Galaxy S23 Ultra okostelefont és okosórát az arra járóknak. Az árus felszólításra átadta a mobiltelefont, valamint az okosórát. Az általuk foglalt termékek szemmel láthatóan hamisítványok, amit az árus is elismert.

NAV figyelmeztetés: hamis Samsung Galaxy S23 Ultra telefonok terjednek Magyarországon!

Az elkövető által kínált telefon típusa még csak másfél hónapja érhető el világszerte, így a hamisítás meglepte még a gyártó márkavédelmi képviseletét ellátó szakembereket is. Ennek a típusnak az utánzataival ugyanis még nem találkoztak Magyarországon.

A hamis készülékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak. A hamisítványokkal nem csak a jogtulajdonosoknak okoznak jelentős kárt, hanem a vevőket is megtéveszthetik. Az eddigi tapasztalok szerint a hamis készülékek minősége, tudása jelentősen gyengébb, mint az eredeti termékeké, annak ellenére, hogy külsőre szinte teljesen megegyeznek azokkal. Így aki utcán, számla, nyugta és garancia nélkül vásárol ilyen készüléket, szinte biztosan a rossz minőségű hamisítványért fizet.

A NAV által tett intézkedések világosan mutatják, hogy a hamisítás nemcsak az érintett vállalatokat és jogtulajdonosokat károsítja, hanem a vevőket is, akik olyan terméket vásárolhatnak, ami nem felel meg a megfelelő minőségi és biztonsági szabványoknak. Ezért fontos, hogy mindenki csak megbízható forrásokból vásároljon, és ellenőrizze a vásárolt termék eredetiségét.