Dél-Koreában egy jelentős esemény keretében leplezték le a Samsung legújabb fejlesztését, egy olyan mesterséges intelligenciát, ami szoros versenytárs lehet az OpenAI ChatGPT-jének és a Google Bardjának. A Samsung Gauss névre keresztelt AI-modell innovációjáról osztottak meg információkat a Samsung AI Forum 2023 konferencián.

A Samsung Gauss nevet a híres matematikus, Carl Friedrich Gauss után kapta, ami nem véletlen választás. Gauss a “normális eloszlás”, más néven “Gauss-eloszlás” felfedezője volt, amely matematikai technika az MI és a Gépi Tanulás (Machine Learning – ML) technológiáinak alapját képezi.

A Samsung Gauss a vállalat generatív MI-technológiáival kapcsolatos jövőképét testesíti meg, melyet a Samsung Research fejlesztett ki. Az információk szerint a Gauss modellt már használják a vállalat dél-koreai munkatársai belső szinten.

Samsung Gauss

A modell komponensei között szerepel:

    • Samsung Gauss Language
    • Samsung Gauss Code
    • Samsung Gauss Image

Samsung Gauss Language

A Samsung Gauss Language lehetővé teszi a modell számára az emberi nyelv megértését és a kapott szöveg alapján válaszok generálását. Növelheti a produktivitást azáltal, hogy segítséget nyújt az e-mailek megfogalmazásában, dokumentumok szerkesztésében és összefoglalásában, szövegek fordításában és írásában. Képes felhő alapú szervereken és mobil eszközökön (telefonok, táblagépek és számítógépek) egyaránt működni.

Samsung Gauss Code

A Samsung Gauss Code egy olyan modell, ami a kódírásra specializálódott. Hasznos lehet programozók és fejlesztők számára, egy „virtuális” asszisztensként, „code.i” néven. A vállalat munkatársai már használják belső szinten, segítve őket az új kódok és szoftverek írásában, amelyek a fejlesztés alatt álló termékeikhez szükségesek. Ezenkívül teszteseteket generál szoftvertermékekhez, és képes észlelni a programhibákat.

Samsung Gauss Image

A Samsung Gauss Image egy olyan modell, amely lehetővé teszi képek létrehozását és szerkesztését. Hasonlóan a Dall-E-hoz, képes a szöveges leírások alapján képeket készíteni, és ezeket a képeket szintén gyorsan módosítani szöveg bevitelével.

A Samsung hangsúlyozta, hogy mindezek a modellek önállóan is képesek működni az eszközökön, internetkapcsolat nélkül is, ami biztonságot és magánélet védelmet jelent a felhasználók számára. Nemrégiben érkeztek hírek, hogy a Samsung tervezi az ilyen technológiák Galaxy S24 zászlóshajó sorozatába való integrálását.

Úgy tűnik, a pletykák valóságalappal bírnak, és a vállalat valóban azon dolgozik, hogy az új modellekkel a „legintelligensebb MI-telefonokat” hozza létre.