Már láttam különböző SSD-ket és NAS rendszereket működés közben, de egy kombinációt még nem. Nehéz elképzelni, hogyan lehet egy nagy méretű megoldást egy apróval kombinálni, de a Synology-nek sikerült.

A tesztelésre hozzám került a Synology-tól a BeeDrive BDS70, ami egy ultra-kompakt SSD, melynek NAS funkcionalitása is van. Mostanában teszteltem, és itt az ideje megnézni, mit tud, hogyan működik és mennyire megbízható. Lássuk a részleteket!

Kicsomagolás / Dizájn

A kicsomagolási élménnyel kezdünk. Egy kis méretű dobozt látunk, ami csak néhány címkét tartalmaz a termék bemutatásához. Úgy tűnik, környezetbarát, ahogyan az utóbbi években a cégek megszoktattak minket. A doboz kibontása után találjuk a BeeDrive kis eszközt, egy kis méretű USB-C – USB-C kábelt, egy USB-A – USB-C adaptert és egy gyorsindítási útmutatót.

A készülék 65 x 65 mm-es méretű és csak 15 mm vastagságú. Műanyagból készült, lekerekített sarkokkal, oldalán pedig egy állapotjelző LED található. Az oldalán van az USB-C port is, amellyel PC-hez vagy laptophoz csatlakoztathatjuk. Csak 40 grammot nyom, így könnyen hordozható bárhová.

BeeDrive Specifikációk

  • Interfész: USB-C 3.2 Gen 2
  • Sebesség: Akár 1.050 MB/s olvasási, 1.000 MB/s írási sebesség
  • Tárolókapacitás: 1 TB
  • Súly: 43 gramm
  • Anyag: műanyag
  • Működési hőmérséklet: 0-40°C
  • Kompatibilitás: Windows 10, Windows 11, macOS, Linux, ChromeOS, Android, iOS/iPadOS

Hogyan működik?

Most következik a rész, ahol elmagyarázom, mire használható ez a kisméretű eszköz. A BeeDrive egy praktikus adatmentési központ, amely egyszerűsíti a fájlok és fontos fotók mentését számítógépről okostelefonra és fordítva. Lehetővé teszi a fájlok egyszerű szinkronizálását csatlakoztatáskor és átviszi őket több eszközre.

Egy táblagépet is teszteltem a BeeDrive-val egy időben,

Egy táblagépet is teszteltem a BeeDrive-val egy időben, így mind az iOS, mind az Android alkalmazást kipróbálhattam, továbbá létrehoztam egy rendszert, amelyen keresztül gyorsan átvihettem fájlokat iOS, Android és a Windows-os laptopom között. Minden elég egyszerűen működik, de egy számítógépre lesz szükséged a BeeDrive használatához.

Leteszteltük a Synology BeeDrive BDS70 kis méretű adattárolóját: SSD sebesség és NAS funkcionalitás kéz a kézben

Az eszközt USB-C-n keresztül csatlakoztatod a laptopodhoz vagy számítógépedhez, és külső SSD-ként vagy memóriakártyaként lesz felismerve. A BeeDrive Desktop alkalmazás már az eszközön található, és könnyedén telepíthető. Miután megnyitottad, lehetőséged lesz egy fiók létrehozására.

A fiókot használjuk az Androidos vagy iOS alkalmazásba való bejelentkezéshez, innentől pedig minden könnyen érthető. Ha a BeeDrive-ot adatmentésre használjuk, választhatunk bizonyos mappákat, amelyek automatikusan mentésre és szinkronizálásra kerülnek.

Synology BeeDrive BDS70 Desktop

Ezt mind a számítógépen, mind az okostelefonon megtehetjük. Meg kell említeni, hogy az eszköz 1 TB tárhelyet kínál, és ez fizikai memóriáról van szó, nem felhőről, bár a funkcionalitása hasonló lehet.

Gyakorlatilag az eszközt folyamatosan csatlakoztatva kell tartani a számítógéphez vagy laptophoz a fájlokhoz való hozzáférés érdekében.

Néhány megjegyzés:

  • A mappákat valós időben automatikusan lehet másolni (biztonsági mentés);
  • Akár 5 változatot is megőrizhetünk minden fájlból és bármikor visszatérhetünk egy korábbi verzióhoz;
  • A számítógépről törölt fájlok a “mentett fájlok” között tárolódnak a BeeDrive-on, könnyű helyreállítás céljából.

Fényképek, videók mentésére is jó

Ha a telefonodat használod fényképezésre vagy videók rögzítésére, akkor lehet, hogy van Google Photos vagy iCloud előfizetésed extra tárhelyért. De néha jó lenne egy fizikai eszköz, amelyre biztonságosan menthetjük a képeket és videókat, mielőtt töröljük őket az okostelefonról. A BeeDrive ebben is segít.

Synology BeeDrive BDS70 Backup

Csatlakoztattam a telefonomat a BeeDrive-hoz, és a készülék a BeeDrive alkalmazásban felajánlotta, hogy automatikusan mentsem a képeket és videókat. Minden kiválasztott kép és videó automatikusan szinkronizálódott, és így több helyet szabadítottam fel a telefonomon.

Értékelés

A Synology BeeDrive BDS70 egy újszerű ötlet, amely az SSD és NAS funkcióit egyesíti egy hordozható kis eszközben. A készülék egyértelműen a mobilitásra és az egyszerűségre lett tervezve. Ha olyan emberek vagyunk, akiknek gyakran kell fájlokat átvinni vagy fényképeket menteni, akkor a BeeDrive nagyszerű választás lehet.

Habár az 1 TB tárhely kicsit korlátozott lehet néhány felhasználó számára, a BeeDrive kínálata mégis meghaladja a hagyományos külső meghajtókat a NAS funkcionalitással, és az egyszerű használati élményével. Összességében azoknak ajánlom, akiknek szükségük van egy könnyen hordozható, de sokoldalú adattárolási megoldásra.

Ár és elérhetőség

A Synology BeeDrive BDS70 ára az általam tesztelt 1 TB-os változatban 62 848 Ft-tól kezdődik. Ha a 2 TB-os változatot szeretnénk megvásárolni, akkor az ára 104 773 Ft-tól indul az arukereso.hu adatai szerint.