Az Európai Bizottság felszólította a Google-t, mert az utóbbi időben hamis információk terjedtek a YouTube-on az Izrael és a Hamasz közötti konfliktusról. Hasonló problémákkal találkozhattunk az ukrán konfliktus kezdetén is.

Ebben a levélben emlékeztették a YouTube-ot, hogy tartalmak moderálására van kötelezettségük, miután csatlakoztak az EU által bevezetett Digitális Szolgáltatási Aktához (DSA). Emellett nemcsak a hamis információ, hanem a sokkoló, háborús képsorokat tartalmazó videók is problémát jelentenek.

De mik is a YouTube kötelezettségei a DSA alapján?

Íme néhány közülük:

    • Tartalmak moderálása, mint például a túszokról, kínzásról, kiskorúakról szóló videók eltávolítása.
    • A hamis információk terjedésének megakadályozása: olyan videók eltávolítása, amelyek befolyásolhatják vagy megváltoztathatják a közvéleményt, különösen választások idején. Ez magában foglalja az erőszakra való uszítást is.
    • Jelentéskészítés: jelentés benyújtása az Európai Bizottságnak a hamis információs kísérletekről.

Ha a YouTube és a Google nem hajtanak végre bizonyos követelményeket, komoly bírságok várhatnak rájuk. Nem csak rájuk: a Meta, a TikTok és más platformok is kaptak határidőt az EU-tól, hogy válaszoljanak a hozzájuk intézett hivatalos levelekre. Ezek a bírságok a vállalatok éves bevételeinek akár 6%-át is kitehetik. A YouTube már cselekedett is a probléma kapcsán: több ezer videót távolítottak el platformjukról, amelyek problémásnak bizonyultak.

Más platformok szintén bejelentették, hogy eltávolították a Hamaszhoz kapcsolódó tartalmakat és fiókokat.