Az Intel nemrégiben hivatalosan is leleplezte a 14. generációs asztali lapkák új sorozatát. A bemutató középpontjában a Core i5, Core i7 és Core i9 modellek állnak, melyek a Raptor Lake architektúrán alapulnak. Bár az új generáció sokban hasonlít az előző modellekhez, számos új szoftveres funkciót és csatlakozási lehetőséget is kínálnak. Az Intel Core i7-14700 az egyetlen modell, amelyben jelentős változásokat találunk. Cikkünkben részletesen bemutatjuk az újításokat.

Az Intel Core i9-14900K kiemelkedik a sorból, amelyből GPU nélküli KF változat is készül. Ez a lapka eléri a közel 6GHz-es Max Turbo sebességet, amellyel a korábbi, limitált darabszámban kapható Intel Core i9-13900KS után a második leggyorsabb ebben a kategóriában. Az új modell szélesebb körben, így Magyarországon is kapható lesz.

Az Intel bemutatta a 14. generációs Core i5, i7 és i9 asztali lapkákat: Mi változott?

Az Intel Core i7-14700K több E-Core-t kínál, így 8 + 12-es konfigurációban érkezik, szemben az előző 8 + 8-as elrendezéssel. A Turbo sebessége 5,6GHz-re nőtt, a L2 Cache pedig 28 MB-ra bővült. A beépített grafikus egységnél az UHD Graphics 770-et találjuk, mint az előző modelleknél.

Az Intel továbbá új szoftveres eszközöket is bemutat, köztük az Intel Application Optimization-t, amely körülbelül 16%-os teljesítménynövekedést ígér a játékok terén az új lapkákkal. Ugyanakkor nem minden játék fogja ezt a teljesítménynövekedést tapasztalni. A csatlakozások terén is fejlődést láthatunk: a 14. generáció támogatja a WiFi 6 / 6E-t és a Bluetooth 5.3-at, de a Wi-Fi 7 és a Bluetooth 5.4 támogatása is elérhető lesz, amennyiben külső megoldást választasz. Emellett a Thunderbolt 5 támogatás is helyet kapott.

A 14. generációs Intel lapkák a 600-as és 700-as alaplap sorozatokkal működnek együtt, így a Gen 12 vagy Gen 13-as processzorokkal rendelkezőknek nem szükséges alaplapot cserélniük.