A Lancia nem csak egy márkanév az autóiparban: 116 évvel ezelőtt alapították, 2019. november 27-én. Sokaknak ismerős lehet ralis versenyeikből. Történelmi visszatekintéskor kiderül, hogy 1969-ben a Fiat csoporthoz csatlakozott, 2009-től pedig Chrysler modellek kapták a Lancia jelzést. Azonban 2017-ben megszűnt a gyártás. 2022 óta a Stellantis csoport tagja, amely újra népszerűvé szeretné tenni a márkát.

Most egy izgalmas újítást ismerhetünk meg a Lancia kínálatában: 2026-tól az utcákon is láthatjuk majd ezt az elektromos autót, amit Melfiben, Olaszországban fognak gyártani. A Lancia zászlóshajójáról van szó: egy 4,7 méter hosszú, fastback dizájnjú szedán, amely a Stellantis STLA Medium platformjára épül.

Luca Napolitano, a Lancia vezetője elmondta, hogy ez az autó az olasz életérzést közvetíti, és annyira kényelmes lesz, mint egy pihenés egy otthonos olasz nappaliban. A modell hatótávja a legjobb konfigurációban több mint 700 km, míg az alapváltozatban ez 500 km.

A jármű négykerék-hajtással rendelkezik, és a közeljövőben további modellekkel is bővül a kínálat: 2024-ben érkezik az új Lancia Ypsilon, 2028-ban pedig egy frissített Delta modellt is bemutatnak.