Az EU technológiai szabályozó hatóságai információkat kértek a kínai e-kereskedelmi óriások, a Temu és a Shein megfelelőségéről az uniós szabályokkal kapcsolatban. A cégeknek július 12-ig kell választ adniuk ezekre a kérelmekre, ellenkező esetben súlyos pénzbüntetésekre számíthatnak. Az akció a fogyasztóvédelmi szervezetek panaszainak eredményeként indult.

Szigorúbb előírások a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján

A Temu és a Shein, mint nagy felhasználói bázissal rendelkező online platformok, a DSA értelmében szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. A törvény célja, hogy hatékonyabban kezeljék az illegális és káros tartalmakat. Az Európai Bizottság hivatalos kérelmet küldött, amelyben részleteket kér arról, hogyan teszik lehetővé a felhasználók számára az illegális termékek jelentését, és hogyan kezelik az interfészeket, hogy elkerüljék a felhasználók megtévesztését.

Az információk között a következő témák szerepelnek:

  • Kiskorúak védelme a platformokon
  • Ajánlórendszerek átláthatósága
  • Kereskedők nyomon követhetősége
  • Tervezési megfelelőség

A Temu és a Shein válaszai

A Temu szóvivője kijelentette, hogy együttműködnek a Bizottsággal és teljes mértékben elkötelezettek az alkalmazandó jogszabályok betartása mellett. „Elkötelezettek vagyunk az összes vonatkozó törvény és szabályozás betartása mellett azokon a piacokon, ahol tevékenykedünk” – nyilatkozta.

A Shein szintén együttműködik a Bizottsággal, és igyekszik minél hamarabb eleget tenni a kérésnek. „Megkaptuk az információkérését és azon dolgozunk, hogy minél gyorsabban teljesítsük azt” – mondta a Shein szóvivője.

A DSA megszegésének következményei

A DSA megsértése súlyos pénzbírságokhoz vezethet, amelyek akár a globális árbevétel 6%-át is elérhetik. Az Európai Bizottság ezen lépése kiemeli a szigorú szabályok és előírások betartásának fontosságát a nagy online platformok számára.