Az Apple részvényei 3,6%-kal estek, miután kiderült, hogy Kínában betiltották az iPhone-t a kormányzati dolgozók számára. Bár az információt az angol The Guardian közölte, ezért kissé óvatosak vagyunk. Nézzük meg, mit tudunk biztosan.

Egy kínai forrás a The Guardian-nek elmondta, hogy az intézkedés nemcsak az Apple-re, de más külföldi márkákra is vonatkozik. Az elmúlt időszakban a kínai tisztviselők csoportos üzenetekben és egyéni találkozókon is értesítést kaptak az új irányelvről. Az Apple részvényei a hírre 3,6%-kal esettek le.

Kína az egyik legnagyobb piac az Apple számára és körülbelül a bevételek egyötödét teszi ki. A lépéssel Kína valószínűleg az Egyesült Államoknak kíván üzenni, ahol több oktatási intézményben és egyes államokban betiltották a TikTokot, és nem is beszélve a Huawei elleni korlátozásokról.

Emellett az Apple Kínában több százezer, ha nem több mint egy millió embert foglalkoztat, főleg a Foxconn vállalattal való együttműködés révén. Ha a hír igaz, ez komolyan aggaszthatja azokat az amerikai cégeket, amelyek Kínában tevékenykednek. Lehet, hogy tevékenységüket egyes területeken meg is szüntetik, vagy bojkott alá esnek.

A tilalom hátterében érdekes fejlemények állnak. A Huawei éppen bemutatta az új Mate 60 Pro 5G készülékét, egy olyan lapkával, amit sokan az amerikai korlátozások miatt lehetetlennek tartottak. Mindez éppen azelőtt történt, hogy az Apple bemutatta volna az új iPhone-t.

 

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!