Az egyre népszerűbb TikTok alkalmazás a közösségi média terén világszerte egyre nagyobb népszerűséget szerez, aminek következtében Montana államban úgy döntöttek, elég volt. A keletkező helyzet annyira figyelemfelkeltő, hogy mindenki róla beszél, mint egy híres celebritásról vagy egy nagy horderejű politikai eseményről.

A Montana állam lakói híresek konzervatív nézeteikről és az idegen termékekkel szembeni fenntartásaikról, így nem meglepő, hogy támogatják az olyan törvényeket, amelyek tiltják a külföldi eredetű applikációkat. Az ilyen típusú szabályozásoknak a közönség között is visszhangja van, és most éppen a kínai TikTok alkalmazás került a célkeresztbe. A törvény 2024-ben lép életbe, és Greg Gianforte államkormányzó indoklása szerint az alkalmazás gyűjti az amerikai felhasználók adatait, és átadja azokat a Kínai Kommunista Pártnak.

A TikTok kivonásának tilalma az Apple App Store és a Google Play Store platformokon is érvényes lesz Montanában. Mind az Apple, mind a Google, illetve a TikTok anyacége, a ByteDance naponta 10.000 dollár (~3,4 millió forint, kb. ár) bírsággal számolhat, ha megszegi a törvényt. A szabályozás 2024. január 1-jétől lép hatályba, és várhatóan komoly jogi viták alakulnak ki körülötte, hiszen a TikTok nem fogja könnyen feladni ezt a piacot.

A TikTok képviselői szerint a törvény megsérti az első alkotmánykiegészítést, valamint a Montana államban élő több százezer felhasználó jogait. Az applikáció jelenleg több mint 150 millió felhasználóval rendelkezik az Egyesült Államokban, és az elmúlt években számos nyomás nehezedett rá. Trump elnök végén kísérlet történt arra, hogy a Microsoft vegye meg, és az elmúlt évben több kormányzati szervezet és egyetem is betiltotta az alkalmazást.