Az Apple, hogy megőrizze pozícióját a technológiai szféra élmezőnyében, belép a mesterséges intelligencia (MI) versenybe a saját fejlesztésű eszközével, az “AppleGPT”-vel. Az újonnan kifejlesztett chatbot fő feladata lesz, hogy felvegye a versenyt az OpenAI, a Google és más technológiai óriások már meglévő rendszereivel, miközben továbbfejleszti a Siri virtuális asszisztens képességeit.

Ezt a hírt Mark Gurman, a Bloomberg újságírója osztotta meg, akinek belső forrásai vannak az Apple háza táján. Tim Cook és az Apple vezetősége mindig is nagy hangsúlyt fektetett az MI szerepére, de ugyanakkor óvatosságra intett a fejlesztési folyamattal kapcsolatban, és a szigorú szabályozást támogatja ezen a területen.

A hírek szerint 2024-ben fogjuk látni az Apple MI-alapú termékét. A cég jelenleg egy “Ajax” névre keresztelt keretrendszer fejlesztésén dolgozik, amelynek segítségével egy nagy nyelvi modellt (LLM) kívánnak létrehozni. Ez a modell a chatbotok alapját képezi és teszi lehetővé a felhasználóval való interakciót.

Az AppleGPT a Google Cloud-ra épül és a Google JAX gépi tanulási keretrendszerét használja. Bár a projekt még a fejlesztés korai szakaszában van, és jelenleg nem alkalmas ügyféloldali funkciók létrehozására, az Apple már nagyszabású toborzást indított a generatív MI területén dolgozó szakértők között.