Az Android 14 hamarosan megjelenik, és úgy gondoljuk, hogy a következő hónapban, vagy legkésőbb októberben már láthatjuk működés közben az Android készülékeken. Már most tudjuk, hogy helyzettől függő háttérképeket és MI által generált háttereket is kínál majd. De most azt is megtudtuk, hogy milyen biztonsági intézkedésekkel érkezik.

A Google nyilvánosságra hozta terveit a következő Android verzióban bevezetendő fejlett mobilbiztonsági megoldásokról. Az Android 14 lesz az első operációs rendszer, amely ezekkel a funkciókkal jelenik meg. Ezek a képességek mind a hétköznapi, mind az üzleti felhasználók számára elérhetőek lesznek. Például az Android 14-ben egy új funkció lesz bevezetve, amely lehetőséget ad a renszerkezelőknek arra, hogy letiltsák a 2G támogatást a kezelt eszközökön.

Az Android 14 védelmet nyújt az 2G-n és az alapvető mobilkapcsolaton keresztül terjedő támadások ellen

A 2G támogatásának kikapcsolása növeli a hálózat biztonságát, mivel ezzel csökkennek a támadási lehetőségek és a hálózat degradálódásának veszélye. Ezen túlmenően bevezetésre kerül egy új funkció: a “Null-Ciphered Mobilkapcsolat Letiltása”. De mit is jelent ez? Ha az IP-alapú adatforgalmat titkosítják, az SMS-ek és a hívások még mindig veszélyeztetettek lehetnek. Az Android 14 azonban lehetővé teszi ezen titkosítatlan kapcsolatok letiltását modem szinten, ami növeli a kommunikáció biztonságát és megvédi az érzékeny információkat.

Az Android Biztonsági Modell is megújul, amely még jobban védi a felhasználókat a káros hálózatoktól. Az end-to-end (E2EE) titkosítás segítségével minden hálózati forgalmat védenek, megakadályozva az adatcsomagok manipulálását és a lehallgatást. A mobilhálózatok különféle biztonsági kihívásokkal néznek szembe, mint például az álcázott bázisállomások használata.

A 2G hálózatok 1991-ben indultak, de mára elavultnak és sebezhetőnek tekinthetők, mert nem rendelkeznek az újabb generációs hálózatok biztonsági funkcióival. A GSM szabvány nem kínál kölcsönös hitelesítést, ami sebezhetőségeket teremt. Ráadásul a felhasználók még akkor is kezdeményezhetnek vészhívásokat a 2G-n keresztül, ha a hálózatot a beállításokban letiltották.