Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, szerint a GPT-5 jelentős előrelépést jelent majd elődjéhez képest. Az új modell fejlesztése korai szakaszban van, és még sok munka vár rá. Az indulási dátum továbbra is bizonytalan, de egyes források szerint nyárra várható.

A GPT-5 körüli hype már most érezhető, különösen azután, hogy az OpenAI a tavaszi frissítés során bemutatta a GPT-4o modellt, amelyet Altman „mágikusnak” nevezett. A várakozások ellenére azonban a GPT-5 még nem érkezett meg.

Az Aspen Ideas Festivalon Altman elmondta, hogy a GPT-5 fejlesztése során rengeteg problémát kell még megoldani, különös tekintettel az algoritmikus és adatkezelési kihívásokra. „A GPT-4 sok dolgot rosszul csinál, nem nagyon tud érvelni, és néha teljesen letér a helyes útról, és ostoba hibákat követ el, amit egy hatéves gyerek sem tenne meg,” mondta Altman.

A GPT-5-öt az iPhone első verziójához hasonlította, amely ugyan még hibás volt, de már hasznos az emberek számára. Ez azt sugallja, hogy a GPT-5-öt is folyamatosan fejlesztik majd, amíg el nem éri a kívánt szintet.

Az OpenAI egyik vezetője szerint a GPT-5 jelentős ugrás lesz, és a jelenlegi ChatGPT egy év múlva nevetségesen rossznak tűnik majd. Altman szerint az AI forradalom nem igényel új eszközöket, inkább felhőalapú technológiákra épül majd, bár hozzátette, hogy „boldog lesz, ha új eszközt kell vásárolnia” a forradalom követelményei miatt.