Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója nemrégiben nyilvánosan kifejtette aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a nagy technológiai vállalatok egy “isten-MI” létrehozására törekednek. Az év közepén, június végén adott interjújában Zuckerberg arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése veszélyes irányba haladhat.

Jelenleg csak specifikus feladatokra képes MI modellekkel rendelkezünk, de a problémák akkor fognak igazán jelentkezni, amikor elérjük az AGI (Artificial General Intelligence) szintjét. Zuckerberg szerint az MI fejlesztésében zajló verseny már egy “isteni illúzióvá” vált. A Meta vezére ellenez egy olyan “one true AI” koncepciót, amely minden feladatot egy kézben egyesítene. Szerinte ez nem csak technológiai, hanem piaci monopóliumot is eredményezhet.

Zuckerberg idézete világosan kifejezi álláspontját:

„Néhányan azt mondják, hogy lesz egy nagy MI, ami mindent meg tud csinálni, de én nem hiszem, hogy így fog történni. Értem, hogy ha MI laborban dolgozol, azt akarod hinni, hogy amit csinálsz, az a jövő igazi technológiája. De reálisan nézve nem hiszem, hogy ez így működik. Nincs egyetlen alkalmazás sem az emberek telefonján, amit mindenki használna. Nincs egyetlen tartalomkészítő, akitől mindenki szeretné a tartalmat, és nincs egyetlen alkalmazás sem, ahonnan mindenki szeretné a tartalmat. Nincs egyetlen üzlet sem, ahonnan mindenki mindent meg akar vásárolni.”

Zuckerberg szerint az MI jövője sokkal inkább különböző, specializált alkalmazások és szolgáltatások együttműködéséről szól, mintsem egyetlen, mindenható MI-ről.

A Meta/Facebook lépései az MI területén eddig főként a WhatsApp és Instagram chatbotokra korlátozódtak, míg más nagy tech cégek, mint az Apple és a Google, jelentős előrelépéseket tettek. Az Apple a ChatGPT integrálásával az iPhone-okra, míg a Google a Gemini projekttel mutatott be új fejlesztéseket. A Microsoft pedig komoly befektetésekkel támogatja a ChatGPT-t. Zuckerberg reakciója emlékeztet Elon Musk filozófiai megközelítésére, bár Zuckerberg kifejezetten érett és átgondolt módon tette meg ezt a nyilatkozatot.

Az interjút itt lehet megnézni: