Az OpenAI a héten bejelentette legújabb fejlesztését, a ChatGPT-4 Turbo-t, amely új funkciókat és gazdaságosabb működést ígér a felhasználóknak. A Turbo változat két formában kerül bemutatásra: az egyik szövegelemzésre specializálódott, míg a másik képes szöveg és képek együttes értelmezésére. A szövegelemző verziót már most is tesztelhetik a fejlesztők az API-n keresztül, és mindkét változat hamarosan elérhető lesz a nagyközönség számára.

Az új Turbo változat a teljesítmény növelésére összpontosít, így a fejlesztők háromszor alacsonyabb input és kétszer alacsonyabb output token árakon élvezhetik a szolgáltatást, mint a korábbi GPT-4 verzióban. Például 1000 input token – ami körülbelül 750 szóbeli interakciónak felel meg – mindössze 1 centbe kerül, míg 1000 output token – ami a MI által generált válaszokat jelenti – 3 centet kóstál. A képanalízis díjai is változóak, egy 1080 x 1080 pixel felbontású kép elemzése körülbelül 0.00765 dollárba (kb 3 forint) kerül.

A ChatGPT-4 Turbo friss adatokon van edzve, egészen 2023 áprilisáig, szemben a klasszikus GPT-vel, amely 2021 szeptemberi adatokig támaszkodik. Ac új kiadás lehetővé teszi akár 300 oldalnyi szöveg feldolgozását is egyetlen inputként, míg a korábbi limit csupán 50 oldal volt. A válaszok így sokkal összetettebbek lehetnek.

Az új rendszer hozzáférésének díja jelenleg 20 dollár havonta (kb. 7000 forint). Most már csak a GPT-5 megjelenésére kell várni, amelyet eredetileg 2023 decemberére vártak, de úgy tűnik, csak 2024-ben fog debütálni.