Nemrégiben Elon Musk, a Neuralink alapítója büszkén jelentette be, hogy sikeresen beültettek egy mikrocsipet egy emberi páciens agyába. Az esemény, melynek részletei között a beteg személyazonosságát nem fedték fel, jelentős lépést jelent a vállalat és az emberi agy valamint a számítógépek közötti közvetlen kommunikációs kapcsolatok fejlesztésében. A beavatkozást követően, a gyógyulási időszak lezárultával, most arról számolnak be, hogy a páciens képes a gondolataival irányítani egy számítógép kurzorát.

A teljes felépülés után az érintett személy nemcsak hogy mellékhatások nélkül tért magához, de egyedülálló képességre tett szert: képes az egér mozgatására a képernyőn pusztán gondolataival. Musk az x.com oldalon osztotta meg ezt a figyelemre méltó fejleményt:

„A fejlődés pozitív, a páciens teljesen felépült, anélkül, hogy bármilyen negatív hatást tapasztaltunk volna. Képes az egér mozgatására a képernyőn kizárólag a gondolatai segítségével.”

A Neuralink által végzett kutatás egy olyan robot bevetését tartalmazza, amely sebészi precizitással helyezi el az agy-számítógép interfész implantátumot az agynak abban a részében, amely a mozgás szándékát szabályozza. Az elsődleges cél az, hogy a páciensek képesek legyenek kontrollálni egy kurzort vagy egy számítógép billentyűzetét pusztán a gondolataikkal.

Musk ambíciói a Neuralinkkel kapcsolatban nem korlátozódnak csupán a technológiai innovációra; a vállalat céljai között szerepel a mozgásképtelen betegek segítése a járás újra elsajátításában, a vakok látásának helyreállítása, valamint pszichiátriai állapotok, mint a depresszió kezelése is.