A Google október 4-én tervezi bemutatni az új Pixel 8 telefonokat. Ezek a készülékek a Tensor G3 lapkával érkeznek, ami jobban hűtött lesz az elődjeinél. Érdekesség, hogy bár a Pixel 8 sorozat még nem került nyilvánosságra, úgy tűnik, a Google már a Pixel 9-en is dolgozik. A weben információk bukkantak fel a Tensor G4 lapkáról, amely viszont nem hoz majd nagy fejlesztéseket a Tensor G3-hoz képest. Lássuk a részleteket.

Az információkat az Android Authority szolgáltatta. Felfedezték a Tensor lapkákhoz használt belső kódneveket. Úgy tűnik, a Tensor G3 belső kódneve “Zuma”, míg az utódja, a Tensor G4, “Zuma Pro”-ként ismert. A névváltozás alapján nem várhatók nagy módosulások az architektúra terén a két lapka között, még a fejlesztői alaplap is hasonló (Ripcurrent).

Az Apple is hasonlóan járt el az iPhone 15 Pro / 15 Pro Max új A17 Pro lapkájával, amit ma tudtunk meg. Elképzelhető, hogy a Tensor G4-et 3 nm-es litográfiai eljárással állítják elő, de a konfiguráció megegyezik majd a Tensor G3-mal. Csak egy kis teljesítménybeli javulást várhatunk, talán az energiahatékonyság terén lesznek fejlesztések.

A Tensor G3 konfigurációja 4+4+1 lesz. Négy Cortex-A715 magot kap a teljesítményért, négy Cortex-A510-et az energiahatékonyságért és egy fő Cortex-X3 magot 3 GHz-es órajellel. A lapka egy 10 magos Arm Mali-G715 (Immortalis) GPU-t is tartalmaz, ami még a ray tracinget is támogatni fogja a játékokban.

Nemrég tudtuk meg, hogy a Tensor G3 jobban lesz hűtve az elődjénél, és reméljük, hogy ez a Tensor G4-nél is így lesz. Mindenesetre, még legalább egy évet kell várni a Pixel 9 sorozat bemutatójára, és addig sok minden változhat. Egyelőre jobb, ha az október 4-i Pixel 8 bemutatóra koncentrálunk.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!