Ahogy közeledünk a 2030-as évhez, a 6G kapcsolatokat és több száz Gbps sebességet már reálisnak tartjuk. Most pedig Japánban újabb mérföldkőhöz érkezett az internetsebesség, ugyanis a kutatók elérték a 402 Tbps sebességet. Ez a hihetetlen sebesség lehetővé teszi, hogy például a Red Dead Redemption 2 játékot egy milliszekundum alatt töltsük le.

Ezt a sebességet természetesen laboratóriumi körülmények között érték el a japán kutatók, akik már korábban, 2023-ban is 321 Tbps rekordot állítottak fel. Az új eredmény 402.000.000 Mbps-nak felel meg, ami elgondolkodtató, tekintve hogy sok felhasználó ma 1000 Mbps sebességgel is elégedett. Ezzel a sebességgel például az Elden Ring 18 GB-os játékát is egy milliszekundum alatt tölthetjük le.

A rekord eléréséhez a kutatók az első „O-sávból U-sávba” történő DWDM átviteli rendszert, optikai szálat és speciális erősítőt használtak. A kísérletet a Tokiói Informatikai és Kommunikációs Intézet Photonic Network Laboratóriumának nemzetközi kutatócsoportja végezte.

Technikai részletek

Az adatok továbbításához a kutatók kifejlesztették az első olyan rendszert, amely az O-sávból az U-sávba történő átvitelt végzi DWDM segítségével, optikai szálakon keresztül. Hat szálas erősítő rendszert kombináltak egy elosztott erősítőrendszerrel, hogy az összes alacsony veszteségű sávot lefedjék. Az eredmény egy 37,6 Terahertz szélessávú átviteli rendszer lett 50 kilométeres optikai kábelhosszon.

A Raman-erősítők javítják az optikai szálon keresztül továbbított jelet, növelve a sávszélességet és biztosítva a jobb minőségű jelet. Az ilyen sebességek gyakorlati alkalmazásai közé tartozik a hatalmas adatbázisok kezelése technológiai vállalatok számára, AR és VR streaming, valamint katonai és vállalati alkalmazások. A sajtóközleményt itt olvashatjátok.