2023 elején az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője, egy kibertámadás áldozata lett, mely során egy hacker hozzáférést nyert a vállalat belső üzenetküldő rendszereihez, és megszerezte az MI technológiák dizájnjával kapcsolatos információkat. Az incidenst 2023 áprilisában tárták fel az alkalmazottak és az igazgatóság előtt, de nyilvánosan vagy a hatóságok felé nem jelentették, mivel az ügyfelek adatai nem kerültek veszélybe, és a hackernek nem voltak ismert kapcsolatai külföldi kormányokkal.

Az OpenAI egyik alkalmazottja, Leopold Aschenbrenner, figyelmeztetett arra, hogy a biztonsági rés jövőbeli kockázatokat jelenthet a külföldi kormányok által támogatott hackerekkel szemben. Aschenbrennert később elbocsátották, és egy nemrégiben készült podcastban kritizálta a vállalat biztonsági intézkedéseit, ami vitákat váltott ki az OpenAI adatvédelmi megközelítése kapcsán.

Az OpenAI állítása szerint folyamatosan fektet a biztonságba, és megfelelően kezelte az incidenst, ám az MI technológiák védelmével kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak. További részletekért és az eset következményeiért olvassa el az eredeti cikket a The New York Times oldalán.