Az 1960-as és 70-es években a Star Trek sorozatban már megjelentek a összecsukhatós telefonok és a táblagépek előfutárai, melyek akkor még tudományos fantasztikumnak tűnő technológiák voltak. Az 1980-as években azonban az Apple már gondolkodott egy Siri-szerű mesterséges intelligencia (MI) létrehozásán. Ezt a koncepciót Knowledge Navigator-nak nevezték, melyet alábbi videón ismertetünk.

A megvalósításra váró ötletet az Apple volt vezérigazgatója, John Sculley vetette fel 1987-ben, az Odyssey című könyvében. Egy olyan terminált képzelt el, amely hatalmas adatbázisokhoz tud csatlakozni, hypertext alapon, és “szoftver ügynököket” használ segédeként. Figyelemre méltó a videón megjelenő táblagép, amely szövegbeszéd és hangfelismerési funkciókat is tartalmaz.

A videóban a terminált használó személy könnyedén tervezi a naptárát, hangüzeneteket hagy, információkat kap a tevékenységéről, térképeket néz, és ugyanazon a terminálon keresztül videóhívásokat is kezdeményez. Az emberi avatárt alkalmazó virtuális asszisztens ötlete már akkor is lenyűgöző volt, 1987-ben, mai napig pedig olyan asszisztensek, mint a Siri, Google Assistant vagy Amazon Alexa mindennapjaink részét képezik.

Mindezt úgy, hogy a világháló (world wide web) hivatalosan csak 1989-ben jött létre, ez a videó pedig már 1987-ben elkészült. A korabeli kritikák szerint irreális volt a felhasználó és az asszisztens közötti interakció, ám ma már teljesen természetesnek tűnik, hogy így beszélgetünk Sirivel, ahogy azt a videón is láthatjuk.

Így kezdődött a Siri fejlődése, melynek hivatalos terméke csak 2011-ben látott napvilágot, Sculley és csapata ötletéből kiindulva. A mai virtuális asszisztensek fejlődésében a Office-ban található, néha idegesítő Clippynek is szerepe volt, de az Apple víziója mindig is egyedi volt, már sokkal korábban, mielőtt a Google megalakult volna!

Éppen időben érkezünk a történelemlecke végére, mert holnap, június 5-én kezdetét veszi az Apple 2023-as Világfejlesztői Konferenciája (WWDC), ahol várhatóan nagyszabású frissítéseket eszközölnek a Siri digitális asszisztensen. Számos pletyka járja a tech-közösséget a tervezett újításokról, és az Apple beavatott ismerősei szerint, mint például Mark Gurman, az egyik várható változás az lehet, hogy a “hey Siri” aktiváló kifejezés leegyszerűsödik, és csak a “Siri” szóval hívhatjuk fel a mesterséges intelligenciánkat. Tehát, nagyon úgy tűnik, hogy az Apple még mindig azon munkálkodik, hogy a 1987-es elképzeléseiket a valósághoz még közelebb hozzák.