Mindenki rajong azért, amikor szembeötlik egy-egy olyan tanulmány, amely kivesézi az emberi természet bugyrait, amikor új utakra lépünk. Persze, nem akarjuk túldimenzionálni a dolgot, az operációs rendszer csere nem vetekszik a lakóhely, párkapcsolat vagy a munkahely változtatásának tragikomikus horderejével, de azért mégiscsak egy fontos lépésről van szó. Szóval, ma arra derítünk fényt, mely okokat dobják be legtöbbször azok, akik kalandvágyból, vagy netán csalódottságból az Androidot iOS-re cserélik.

Az Androidtól az iOS-ig: Mitől fáj a fejük a felhasználóknak?

Egy friss, a hónap elején közzétett tanulmány, amit a Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) kreált, száraz adatokkal támasztja alá azt, hogy jelenleg az Androidról iOS-re történő áttérés aránya a legmagasabb 2018 óta. Nem rossz, ugye? Nos, a “dezertálók” többségének, pontosabban 53%-ának legfőbb indoka egyértelmű volt: szimplán megunták az Android telefonok nyűgjeit.

A pártátváltók indokai: Miért mond búcsút annyi ember a barátságos zöld robotnak az almás telefonért?

Úgy gondolták, azok egyszerűen nem voltak elég jók. A szegény kis készülékek bajban voltak, mint rossz akkumulátor-élettartam, gyenge kapcsolat, vagy mert gyorsan megrongálódtak, esetleg “gyorsan öregedtek”. A második leggyakrabban előkapott indok, amit a válaszadók 26%-a adott elő, az volt, hogy többet és más módon szerettek volna élvezni a telefonjaikat. Több csillogó-villogó funkciót szerettek volna, mint például a jobb kamera, különféle kiegészítők, vagy egy intuitívabb felület.

Aztán ott volt az a 15% a váltók közül, akik azt hangoztatták, hogy az döntő szerepet játszott a választásukban, hogy olcsóbban tudták beszerezni az iPhone-t, mint amire számítottak, vagy olcsóbb volt, mint egy Android telefon. Furcsa, nem? A negyedik leggyakrabban dobott ok az volt, hogy családtagjaik vagy barátaik már az Apple ökoszisztémában lubickoltak, és használták az iMessage-et és a FaceTime-ot. De ne fussunk ennyire előre a dolgokkal, mert ennek a felmérésnek a jelentőségét nem szabad túlbecsülni. Nem tudjuk, milyen mintán alapul, és néhány következtétését éppen kevésbé találjuk hitelesnek.

Az a furfang, hogy “új módszereket keresni a telefonok használatára” inkább akkor lenne logikus, ha valaki az iOS-t hagyná ott az Androidért, nem pedig fordítva. Viszont a “gyors öregedés” indoknak tényleg van valami realitása. Szóval, látható, hogy a technológiai platformok közötti vándorlás oka sokrétű és meglepően emberi.