A TSMC, a tajvani szilíciumchip-gyártás óriása, nagyszabású beruházási tervet jelentett be, amely 65 milliárd dollár értékben új chipgyárakat hoz létre Arizonában, az Egyesült Államokban. A terv része a 2 nanométeres technológiával készült chipek gyártása, ami a cég válasza a növekvő globális igényre, különösen az olyan fejlett technológiák terén, mint az MI. Az amerikai kormány támogatását élvezve, TSMC 11 milliárd dolláros állami támogatást kap grantok és kölcsönök formájában, hasonlóan a Samsung nemrégiben bejelentett, hasonló célú támogatásához.

Az új gyártási stratégia nem csak technológiai előrelépést jelent, hanem stratégiai szempontból is kulcsfontosságú a TSMC számára, mivel lehetővé teszi a vállalat számára, hogy diverzifikálja gyártási bázisát és csökkentse a geopolitikai kockázatokat. A beruházás részeként két új gyár épül Arizonában, amelyek a legfejlettebb chipek gyártására lesznek képesek.

Ez a lépés különösen fontos az Egyesült Államok számára is, amely igyekszik újjáéleszteni saját félvezető iparát a „CHIPS and Science Act” részeként, ami több mint 200 milliárd dolláros beruházást irányoz elő a hazai chipgyártás fejlesztésére. TSMC új arizonai üzemeinek 2030-ra történő elkészülte az Egyesült Államok technológiai függetlenségének növeléséhez is hozzájárulhat.