Ebben a hónapban számos fontos fejlesztés zajlott a technológia világában, amelyek éles vitákat váltottak ki és új trendeket határoztak meg az ipar számára. Az Apple játékterületen történő újításaitól és a mobil eszközök új funkcióitól kezdve, a Google mesterséges intelligencia terén elért előrelépésein át, egészen az Intel hardveres teljesítményének javítására irányuló törekvésekig, ezek a témák nemcsak hogy meghatározzák a technológia jelenlegi irányát, hanem formálják a jövőbeni mindennapi interakcióinkat is. Ez a Tech Radar kiadása a legfrissebb híreket és elemzéseket nyújtja Önnek, átfogó betekintést kínálva a globális technológiai hatásokba.

TECH RADAR 2024.04.11 – A nap témái:

1. Az Apple új Safari böngésző segéd funkciót dolgoz ki iOS 18-ra, amelyet a WWDC 2024-en, június 10-én fognak bemutatni. Ez a funkció AI-t integrálhat annak érdekében, hogy javítsa, hogyan böngésznek az interneten az iPhone felhasználók, frissen felfedezett backend kódok szerint. Valószínű, hogy a funkció az iCloud Private Relay infrastruktúrát használja adatok küldésére az Apple-nek, ami egy lehetséges hangsúlyt helyez a biztonságra és adatvédelemre. (iMore)

2. Az Intel Lunar Lake processzorai képesek lesznek helyben futtatni a Microsoft AI Copilotját, köszönhetően a NPU 45 TOPS teljesítményének, amit az arizonai Phoenixben megrendezett Vision 2024 eseményen mutattak be. Ez a feldolgozási kapacitás lehetővé teszi az AI funkciók mélyebb integrálását a PC-kbe, a Microsoft által meghatározott új AI számítógépek szabványai szerint. Ez az evolúció hangsúlyozza az AI-ra való fokozott összpontosítást a technológiai iparban. (Windows Central)

3. Az iPhone 17 Pro lesz az első készülék, amely a TSMC 2nm-es folyamatán készült chipsettel rendelkezik, amelyet a tervek szerint 2025 elején kezdenek el tömegesen gyártani, épp időben az őszi bevezetésre. Ez az újítás hangsúlyozza az Apple elkötelezettségét a technológiai fejlődés iránt, új sztenderdeket állítva fel a chipsetek hatékonyságában és teljesítményében. (Gizchina)

4. Az Apple indiai iPhone gyártása elérte a 14 milliárd dollárt, a kínai piactól való diverzifikáció jeleként. Ez a jelentős növekedés a cég kínai piactól való függőségének csökkenését jelzi, és stratégiai alkalmazkodást sugall a globális gazdasági feltételekhez. (Bloomberg)

5. A Waze bejelentette új funkciók hozzáadását, amelyek javítják a vezetési élményt, többek között értesítések veszélyes kanyarokról, úthibákról, útdíjakról és vészhelyzeti járművekről. Ezek a jellemzők biztonságosabb és hatékonyabb útvonalat kínálnak, csökkentve a hirtelen fékezés szükségességét és megkönnyítve a bonyolult kereszteződések navigálását. (PhoneArena)

6. Az Apple bemutatta a Quartiles-t, egy új szójátékot az Apple News Plus előfizetők számára, válaszként a népszerű Wordle-re. A játék, amely az iOS 17.5 legújabb béta verziójában érhető el, napi nyelvi rejtvényeket kínál, de csak az USA-ban és Kanadában érhető el. A felhasználókat arra ösztönzik, hogy óvatosan használják a béta szoftvert másodlagos eszközökön. (iMore)

7. A Google, a Meta és a Microsoft jelentős bejelentéseket tett az AI chipek és a felhő infrastruktúra területén. A Google bemutatta az Axion processzorát, amely kimagasló teljesítményt nyújt adatközpontok számára, a Meta új AI chippet dobott piacra a Nvidia függőségének csökkentése érdekében. A Microsoft 2,9 milliárd dollárt fektet be a japán AI és felhő infrastruktúrába, többek között a digitális képzésre is összpontosítva. Ezek a lépések kiemelik az AI-ra és a fejlett számítástechnikai technológiákra helyezett hangsúlyt. (Patently Apple)

8. Az Apple készül az OLED iPad Pro és egy új Apple Pencil bevezetésére, amely préselési funkcióval rendelkezik, az iPadOS 17.5 firmware alapján. Az új iPad Pro modellek OLED kijelzőkkel lesznek ellátva, 11 és 12.9 hüvelykes méretben, és támogatni fogják a préseléses gesztusokat az Apple Pencil-on, javítva az interaktivitást. A bevezetés a május második hetére várható. (GSMArena)

9. A Google májusban bevezeti az AI Photo Eraser funkciót iPhone-ra és Android telefonokra, ingyenes hozzáférést biztosítva a Google Photos felhasználóknak az AI által vezérelt fotószerkesztő eszközökhöz, beleértve a Magic Eraser-t és a Photo Unblur-t. Ezek a funkciók május 15-től lesznek elérhetők, fokozatosan bővülve több eszközre. (NBC Los Angeles)

10. A Ubisoft bejelentette a The Rogue Prince of Persia című új roguelike játékot, amelyet az Evil Empire stúdió fejleszt, a Dead Cells fejlesztői. A játék, amely egy új megközelítést ad a főszereplőnek, május 14-től lesz elérhető korai hozzáférésben a Steamen, ígérve egy intenzív platform és harci élményt, procedurálisan generált szintekkel. (Neowin)

11. A Google és a WPP AI-ra összpontosító partnerséget kötött a reklámozás forradalmasítására, integrálva a Gemini AI technológiát a WPP marketing műveleteibe. Ez segít majd a reklámok létrehozásában és optimalizálásában olyan neves márkák számára, mint a Coca-Cola. A Gemini AI reklámszövegeket fog írni és 3D termékképeket generálni, javítva a marketing hatékonyságát és hatásosságát. (Android Authority)

12. A Google Photos Androidra új tárolómegtakarító funkciót vezet be. Az új opció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csökkentsék a mentett médiafájlok méretét és minőségét, optimalizálva ezzel a Google-fiókban használt tárolóterületet. A funkció, amely hamarosan elindul, korábban csak a webes felületen érhető el. (Android Police)

Regisztráljon hírlevelünkre a további információkért és frissítésekért: https://mobilissimohu.substack.com/