A Samsung hamarosan jelentős amerikai támogatásban részesül, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy megduplázza beruházásait és kibővítse processzor gyártó kapacitását. A Reuters forrásai szerint a Biden-adminisztráció a következő héten jelenti be, hogy 6,6 milliárd dolláros támogatást nyújt a dél-koreai cégnek. Ez a lépés része annak a törekvésnek, hogy az Egyesült Államok visszaszerezze vezető szerepét a globális elektronikai alkatrészek piacán.

A támogatás célja, hogy a Texas állambeli chipgyár növelje termelési kapacitását, illetve egy új, 17 milliárd dollár értékű létesítmény megépítését is támogassa, melyet a Samsung már 2021-ben bejelentett. A dél-koreai vállalat korábban 22 milliárd dollár beruházásról számolt be, amit most a támogatás segítségével 44 milliárd dollárra kíván növelni. A tervek között szerepel egy új gyár, egy fejlett csomagoló egység, valamint egy CPU-kutatási és fejlesztési központ létrehozása is Texasban.

Az amerikai hatóságok már korábban is jelentős támogatásokat nyújtottak a chipgyártás területén, például a taiwani TSMC-nek 6,6 milliárd dollárt, míg az Intel majdnem 20 milliárd dolláros támogatásban részesült, amelyből 11 milliárd kölcsön formájában.

Ez a támogatási hullám a „CHIPS and Science Act” törvény részeként érkezik, amely több mint 200 milliárd dolláros befektetést irányoz elő az amerikai félvezető ipar fejlesztésére, célzott intézkedésekkel, hogy az USA újra domináns szereplővé váljon az elektronikai alkatrészek piacán.