A Huawei technológiai óriás francia irodáit a pénzügyi ügyészség munkatársai kutatták át ezen a héten, amit a vállalat maga is megerősített pénteken, hangsúlyozva, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal. A razziát egy előzetes vizsgálat részeként hajtották végre, melynek oka az állítólagos „becsületsértés”, ami különböző jogsértésekre utal, többek között korrupcióra, protekcionizmusra és befolyással üzérkedésre. A vizsgálat részleteiről további információ nem áll rendelkezésre, és fontos megjegyezni, hogy egy előzetes vizsgálat még nem jelent bűnösséget.

A Shenzhen-ben székelő vállalat elmondása szerint a keresés a hét elején, kedden történt. A Huawei már több mint két évtizede van jelen a francia piacon, és kiemelte, hogy folyamatosan megfelelt az országban érvényes törvényeknek és szabályozásoknak. A folyamatban lévő nyomozásra vonatkozóan a vállalat nem kíván nyilatkozni, ugyanakkor bizakodó a vizsgálat végkimenetelét illetően.

2020-ban a Huawei bejelentette, hogy egy gyárat épít Franciaországban, amely vezeték nélküli kommunikációs eszközöket fog gyártani, 200 millió euró értékű beruházással. A tervek szerint a gyár évente 1 milliárd euró értékben állít elő termékeket. Azonban az elmúlt években több európai ország vagy teljesen kizárta a Huaweit 5G hálózataikból, vagy jelentősen korlátozta a vállalat részvételét ezekben a projektekben.

A franciaországi létesítmény, amely az Alsace régióban kezdi meg működését 2025 végére, az egész európai piacot készül ellátni 5G berendezésekkel. A Huawei France helyettes általános igazgatója, Minggang Zhang szerint a vállalat évente több mint 80 millió eurót fordít kutatás-fejlesztésre Franciaországban, kiemelve a francia tech ökoszisztéma innovatív és dinamikus jellegét. A gyár megnyitásával 500 új munkahely jön létre, ami tovább erősíti a Huawei hosszú távú elkötelezettségét a francia és az európai piacok felé.