A Google nemrégiben indította el saját eszközkereső hálózatát, amely hasonlóan működik, mint az Apple lokátor szolgáltatása. Ez a rendszer lehetővé teszi az androidos eszközök megtalálását még offline állapotban is, Bluetooth jelek és a többi felhasználó közreműködésével. Először az Egyesült Államokban és Kanadában tették elérhetővé, terveik szerint a közeljövőben további piacokra is kiterjesztik.

A Google Find My Device szolgáltatása azokra az eszközökre érhető el, amelyek legalább Android 9-es operációs rendszert futtatnak. Az újítás legfontosabb eleme, hogy még kikapcsolt állapotban vagy lemerült akkumulátor esetén is képes lokalizálni a készülékeket, különösen a Pixel 8 és Pixel Pro modelleknél, amelyeket a Google “speciális hardvere” segít beazonosítani.

Ez a technológia kiterjed a hétköznapi tárgyakra is, amennyiben azok Chipolo, Pebblebee vagy a jövőben Motorola, Jio, és Eufy által gyártott kompatibilis Bluetooth-taggekkel vannak ellátva. Ezek a taggek Androidon és iOS-en egyaránt működnek, integrálva lesznek a Google készülékkereső alkalmazásába. A rendszer kiemelt adatvédelmi intézkedései közé tartozik a végpontok közötti titkosítás, valamint a privát helyszínek megjelölésének lehetősége, ahol a keresési funkció inaktív marad.

A következő hónapokban várhatóan több piacra is kiterjesztik a szolgáltatást, így egyre több felhasználó élvezheti majd ennek előnyeit.