Idén a Samsung egy érdekes lépésre szánta el magát. A Galaxy S23 sorozatot kizárólag Snapdragon lapkákkal indította. Eddig mindig két verziót adott ki a Galaxy S sorozatból: az egyik Exynos, a másik Qualcomm Snapdragon lapkákat használt. Jövőre viszont az Exynos lapkák is visszatérnek, és a Galaxy S25 modellek némelyike a Snapdragon 8 Gen 4 lapkával fog megjelenni.

A Snapdragon 8 Gen 4 lapka kapcsán most új információk kerültek napvilágra. Az jött ki, hogy ez a lapka 2024 vége előtt fog megjelenni, és a Qualcomm Nuvia CPU magjait fogja használni. A pletykák szerint két Phoenix magas teljesítményű és négy Phoenix energiahatékony CPU magja lesz. A TSMC fogja gyártani 3nm-es (N3E) gyártási folyamattal, ami rossz hír a Samsung Foundry számára, mert lehet, hogy a Qualcomm nem a Samsung legmodernebb 3nm-es GAP folyamatát fogja használni.

Galaxy S25 márkafoglalás

Jelenleg az összes jelenlegi Snapdragon lapka ARM alapú Cortex architektúrát használ. A jövőben viszont várhatóan a Qualcomm in-house Nuvia CPU magokra vált, amelyek teljesítményben az Apple A- és M-sorozatához hasonlóak lesznek.

A Nuvia egy olyan cég volt, amit korábbi Apple és Google mérnökök alapítottak. A Qualcomm 2021 elején 1,4 milliárd dollárért (kb. 474 milliárd Ft) vásárolta meg a céget. Azonban az ARM beperelte őket, mert úgy vélte, hogy a Nuvia lapkák az ő technológiájukon alapulnak, és ezeket a licenszeket nem lehetett átadni a Qualcommnak.

A Samsung is dolgozik egy teljesen új in-house lapkán. Még nem döntötték el, hogy Exynos néven fog-e megjelenni, de az biztos, hogy a cég csúcskategóriás telefonjaihoz fejlesztik. Várhatóan forradalmi teljesítményt és energiahatékonyságot fog nyújtani, valamint egy erősebb AMD GPU-val is rendelkezni fog. Néhány Galaxy S25 modell ezt az új, in-house Samsung lapkát fogja használni.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!