Egyre több jelentés érkezik arról, hogy bűnbandák vállfölötti kukkolással (shoulder-surfing) figyelik meg a telefon PIN-kódokat, majd naponta akár 20 okostelefont is ellopnak, hogy hozzáférjenek az áldozatok banki alkalmazásaihoz és pénzükhöz.

Az ITV Good Morning Britain műsorában egy bűnbanda „vezetője” nyilatkozott, elmondva, hogy egyes esetekben mindössze fél óra alatt sikerül hozzáférniük az áldozatok banki alkalmazásaihoz és több tízezer fontot eltulajdonítaniuk. A rendőrség és néhány bank figyelmeztetett az ilyen típusú csalások számának növekedésére. A bűnözők a telefon PIN-kódjának vagy jelszavának beütésekor figyelik meg az áldozatokat, majd ellopják a készüléket, általában zsebből vagy táskából.

A telefonhoz hozzáférve a bűnözők megpróbálnak betörni a pénzügyi alkalmazásokba, vagy a jegyzetek között keresnek jelszavakat. Az UK Finance szerint több mint 29 millió felnőtt használ mobilbankolást, és az ilyen típusú csalások száma 62%-kal nőtt egy év alatt, ami a legmagasabb szint valaha.

A bűnbanda módszerei és hatásaik

A Good Morning Britain műsorában Dave Fishwick, aki közösségi pénzügyi szolgáltatót nyitott, egy “Rich” nevű bűnbanda vezetőjével készített interjút. Rich elmondta, hogy ha egy csapat négy-öt ember dolgozik neki, naponta 18-20 telefont tudnak ellopni személyenként. Fishwick megkérdezte: „Tehát ez napi 80 telefon?” Rich válasza: „Igen.”

A bűnbanda vezetője szerint a telefonokat gyakran mopedes tolvajok lopják el, vagy klubbokban és kocsmákban veszik ki a zsebekből. A tolvajok az alkalmazásokban próbálják megváltoztatni a jelszavakat, hogy hozzáférjenek az áldozatok pénzéhez.

Amikor Fishwick megkérdezte, hogy mennyi pénzt tudnak átlagosan ellopni az alkalmazásokon keresztül, Rich azt válaszolta: „15-20 ezer font.” Fishwick további kérdésére, hogy „Naponta?”, Rich így felelt: „Igen, ha két négyfős csapatom van.”

Rich arról is beszélt, hogy egy alkalommal 40-50 ezer fontot tudtak ellopni mindössze fél óra alatt. A programban egy áldozat is szerepelt, aki elmesélte, milyen hatással volt rá a lopás és a csalás.

Felhívás a biztonságosabb mobilbankolásra

A Good Morning Britain szóvivője reméli, hogy az interjúk felhívják a figyelmet erre a növekvő fenyegetésre, és arra ösztönzik az embereket, hogy tegyenek lépéseket maguk és pénzük védelme érdekében.