Az elmúlt hónapokban intenzíven vitatták az RCS (Rich Communication Services) szabvány 2024-es iPhone-on való bevezetését. Az Apple végül beadta a derekát a Google, a Samsung és az EU nyomásának, és az iOS 18 rendszerrel az iMessage alkalmazás támogatni fogja az RCS-t. Ez a szabvány az SMS-re épül, de sokkal jobb platformok közötti interakciót biztosít iPhone és Android között, beleértve az olvasás visszaigazolását, a gépelési jelzőket, valamint a magas minőségű kép- és videómegosztást.

Az RCS üzenetküldés elérhető lesz az iPhone-okon iOS 18-al

Miért fontos ez?

A chatbuborékok színe az üzenetküldő szolgáltatásokban sok helyen, különösen az Egyesült Államokban nagy jelentőséggel bír. Az iMessage használatakor a buborékok kékek, ha iPhone-ról iPhone-ra megy az üzenet. Eddig a zöld buborék azt jelezte, hogy Android telefonról küldenek SMS-t, ami egy elavult szabvány, számos hátránnyal, mint például az olvasás visszaigazolásának hiánya és a rossz minőségű kép- és videómegosztás. Az Apple nem tervezi, hogy megváltoztatja a zöld színt az iPhone és Android közötti kommunikációban, de az RCS bevezetésével világos előnyöket kínál.

Az iOS 18 újdonságai

Az iOS 18 jelenleg Beta 2 verzióban érhető el, ami azt jelenti, hogy az RCS támogatás hivatalosan az ősszel válik elérhetővé az iPhone-ok számára. Az Android és iPhone felhasználók közötti írásbeli kommunikáció így már nem lesz korlátozott. Az RCS főbb előnyei:

  • Javított média megosztás: Magas felbontású fényképek és videók küldhetők, a minőség romlása nélkül, ami jelentős előrelépés az SMS-ek korlátozásaihoz képest.
  • Hangüzenetek: A felhasználók hangüzeneteket küldhetnek, ami egyre népszerűbb a mai kommunikációs világban.
  • Csoportos csevegés: Az RCS lehetővé teszi nagyobb felhasználói csoportokkal való kommunikációt, hasonlóan a népszerű üzenetküldő alkalmazásokhoz (pl. WhatsApp).
  • Olvasási visszaigazolások és gépelési jelzők: Ezek a funkciók valós idejű kommunikációs visszajelzést nyújtanak, hasonlóan a harmadik fél alkalmazásokhoz.

Az iOS 18 ősszel lesz elérhető a nyilvánosság számára, és az alábbi iPhone modellek fogják támogatni: (A teljes listát az Apple hivatalos oldalán találhatjátok meg.)