A YouTube tárgyalásokat folytat a lemezkiadókkal, hogy megszerezze a jogokat a népszerű zenék felhasználására mesterséges intelligenciája (MI) fejlesztéséhez, a Financial Times jelentése szerint. A Google, a YouTube anyavállalata, arra törekszik, hogy ismert előadók zenéit használja fel MI-je javítására. Három belső forrás megerősítette, hogy a YouTube már vonzó ajánlatokat tett a nagy lemezkiadóknak, mint a Sony, a Warner és az Universal, hogy engedélyezzék az előadók zenéinek felhasználását erre a célra.

Mesterséges intelligencia fejlesztés zenével; YouTube és nagy lemezkiadók az asztalnál
Mesterséges intelligencia fejlesztés zenével; YouTube és nagy lemezkiadók az asztalnál

Jogi problémák az MI alapú zene terén

Az MI alapú zene fejlesztése körüli jogi problémák világosan látszanak a Sony Music, a Universal Music és a Warner Music által az AI Suno és Udio cégek ellen indított perekben. Ezeket a cégeket azzal vádolják, hogy engedély nélkül használtak fel zenei felvételeket rendszereik képzésére, ezzel tisztességtelen versenyt teremtve az emberi előadók számára. A keresetek szerint a Suno 662, míg az Udio 1 670 dalt másolt le, és a lemezkiadók dalonként 150 000 dollár kártérítést követelnek. Mikey Shulman, a Suno vezérigazgatója szerint technológiájuk átalakító hatású és új eredményeket hoz létre, nem pedig a meglévő dalok másolatait. Nemrég a Suno kiadta V3.5-ös modelljét, amely minden felhasználó számára elérhető, és folytatja az innováció előmozdítását az MI alapú zene terén.

A YouTube és a lemezkiadók közötti tárgyalások jelentős hatással lehetnek a zene előállításának és terjesztésének módjára. Ha a YouTube sikerrel jár és megszerzi ezeket a jogokat, MI-je új típusú zenéket hozhat létre, és új kreatív eszközöket kínálhat az előadóknak. Ugyanakkor növelheti az aggodalmakat az emberi és a virtuális előadók közötti verseny kapcsán.