Az okoskijelzők piacán olyan eszközök találhatóak, mint a Google Nest Hub, amelyek érintőképernyős paneleket, virtuális asszisztenseket, hangutasításokat és akár alkalmazásokat is kínálnak. Az első ilyen típusú eszközök azonban nem a Google-tól származtak, hanem a Lenovo, a JBL és az LG cégektől. Ezek a vállalatok vezették be először az okoskijelzőket, amelyek érintőképernyőkkel, hangszórókkal, mikrofonokkal és beépített kamerákkal rendelkeztek. Ma megtudjuk, hogy a Google már nem fog szoftvertámogatást nyújtani a régebbi készülékek számára. A részletek a cikkben.

A Google Duo támogatói oldala nemrég frissült.

A vállalat szerint a Google nem fogja többé biztosítani a szoftverfrissítéseket az alábbi eszközökhöz:

    • Lenovo Smart Display (7, 8 és 10 hüvelyk)
    • JBL Link View
    • LG Xboom AI ThinQ WK9

Ezeknek az eszközöknek az operációs rendszere nem sokban különbözik a Google Nest Hub-éhoz képest. Azonban az alapul szolgáló architektúra eltérő, ami lehetetlenné teszi a cég számára, hogy további szoftvertámogatást nyújtson. A fent említett készülékek Androidon alapultak, míg az újabb Nest Hub márkájú eszközök a Fuchsia operációs rendszert használják.

Google véget vet a régi harmadik féltől származó okoskijelzők szoftvertámogatásának (Lenovo, LG és JBL modellek)

Bár ezeknek a 4-5 évvel ezelőtt piacra dobott készülékeknek a hardvere képes lenne rá, nem fognak több frissítést kapni. A cég szerint előfordulhat, hogy a felhasználók hibákat tapasztalnak a Google Duo-ban, például a videóhívások gyengébb minőségét, de a többi funkció nem érintett.

Google véget vet a régi harmadik féltől származó okoskijelzők szoftvertámogatásának (Lenovo, LG és JBL modellek)

Szerencsére a harmadik féltől származó IoT-termékek újabb verziói, valamint a Google Nest Hub (első és második generáció) nem érintettek. Egy példa erre a Lenovo Smart Clock 2, egy intelligens készülék, amelyet korábban teszteltünk. Ugyanazt a Fuchsia alapú operációs rendszert használja, mint a Google Nest Hub eszközök. Így időnként frissítéseket kell kapnia, mint a Google intelligens eszközportfóliójában található készülékek.

Az ilyen eszközök hasznosak lehetnek egy okos otthonban. A Google Assistant segítségével beállíthatók ébresztőórák, megkérdezhető az időjárás, információkat kaphatsz a weben, vagy akár hangutasításokkal vezérelheted az okos háztartási gépeket. Egyes készülékek képesek YouTube, Netflix vagy Disney+ videótartalmakat is megjeleníteni. A konyhában is hasznosak lehetnek, például ha lépésről lépésre szeretnél követni egy receptet.

Ha ilyen eszközt szeretnél, a legolcsóbb opció a Google Nest Hub 2. Az Amazon DE-ről 34 euróért kaphatod meg (kb. 13 000 Ft).