A Google terveket szövöget, hogy bevezessen előfizetési modelleket a keresőmotorjának „prémium” szolgáltatásaira, amelyek között generatív mesterséges intelligencián alapuló funkciók is szerepelnek. Ez a lépés egy jelentős változást jelölhet a cég életében, amely hosszú ideig csak hirdetésekből finanszírozott ingyenes szolgáltatásokat kínált.

A javasolt előfizetési rendszer olyan új funkciókat tenné elérhetővé, amelyek a mesterséges intelligencia által támogatott bővített keresési és elemzési képességekre épülnek. E funkciók közé tartozik például a szövegek és üzenetek automatizált elemzése és szerkesztése, amit a Google már alkalmaz más termékeiben, mint a Gmail és a Docs, a Gemini platformon keresztül. Jelenleg még nem döntöttek arról, hogy pontosan mely szolgáltatások kerülnek majd az előfizetési csomagba.

A Google mérnökei dolgoznak a szükséges technológiák fejlesztésén, de a vezetők még nem hoztak végső döntést a bevezetés időpontjáról. Fontos megemlíteni, hogy a keresőmotor alapvető használata továbbra is ingyenes marad, és az előfizetők számára is megjelennek majd hirdetések a keresési eredmények mellett.

A Google tervei arra utalnak, hogy egy új szolgáltatást készülnek piacra dobni, amely potenciálisan versenyezhet a Microsoft Copilot szolgáltatásával. A tervezett előfizetésekkel kapcsolatos további részletek várhatóan a Google I/O 2024 eseményen kerülnek nyilvánosságra, különösen, ha a szolgáltatás bevezetése májusig nem történik meg.