Elon Musk 2022 decemberében úgy tűnt, optimista volt a Neuralink projektjének jövőjét illetően, azt jósolva, hogy legfeljebb fél év múlva az FDA engedélyezi az embereken való kísérletek elindítását. Most pedig az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) valóban zöld utat adott a klinikai vizsgálatokhoz.

A Neuralink Musk egyik vállalata, mely a neurotudomány és az agyi implantátumok területén tevékenykedik. Musk célja egy tökéletes interfész létrehozása a számítógép és az agy között. 2018 óta csak állatkísérleteket végeztek, ami számos vitát generált az állatvédő szervezetek körében, különösen miután a Reuters arról számolt be, hogy a Neuralink kísérletei során több mint 1500 állat vesztette életét.

Az implantátumok fő célja, hogy a bénulásban szenvedő betegek, vagy agyi infarktuson átesettek visszanyerjék bizonyos képességeiket, és könnyebben kommunikálhassanak. A Neuralink egy olyan agyi implantátumon dolgozik, melyet Linknek neveznek, és segíteni fogja a paralízisben szenvedő betegeket abban, hogy csak neurális jelzések segítségével képesek legyenek külső technológiák vezérlésére. A degeneratív betegségekben szenvedők képesek lesznek az agyuk segítségével mozgatni a kurzort a képernyőn, hogy kommunikálhassanak a szeretteikkel.

A számítógép-agy interfész a neurális jelzéseket fordítja le parancsokká, például egy számítógép számára. Ez vékony elektródákból áll, melyek közvetlenül az agyhoz vannak csatlakoztatva, és képesek érzékelni az agyi elektromos jelzéseket. A tanulmányban részt vevő betegeknek invazív agyműtéten kell átesniük, a legfontosabb komponens pedig a Link, egy kis kerek implantátum, amely feldolgozza és lefordítja a neurális jelzéseket.

Jelenleg a Neuralink még vizsgálat alatt áll az állatokkal folytatott kezelések, valamint a szennyezett hardver csomagolása és szállítása miatt.