A TikTok, a ByteDance Ltd. tulajdonában álló platform, új funkciót tesztel. A “Tako” nevű alkalmazás egy MI (Mesterséges Intelligencia) alapú chatbot, mely képes a platform felhasználóival beszélgetni. Válaszol kérdésekre, és a platform képviselői szerint akár a felhasználói igényeknek és preferenciáknak megfelelő tartalmakat is ajánlhat.

A TikTok kísérleti chatbotja, a Tako: MI alapú beszélgetési lehetőség a platformon

A Bloomberg szerint a Tako jelenleg egy “kísérleti chatbot”, amely képes válaszolni a kérdésekre és beszélgetni a felhasználókkal. Mivel még tesztelési fázisban van, a MI-t használó felhasználók figyelmeztetést kapnak, hogy a válaszok hibásak lehetnek, és nem kellene orvosi, jogi vagy pénzügyi tanácsot kérniük tőle.

A TikTok szóvivője megerősítette a Tako chatbot tesztelését, azt állítva, hogy a platform új tartalomkeresési és felfedezési módokat keres. Nem teljesen világos, ki fér hozzá a chatbothoz, de azok a felhasználók, akik kipróbálták, észrevettek egy kis “szellem” ikont a képernyő jobb oldalán. Ha rákattintanak, megjelenik egy csevegőablak, ahonnan elindulhat a beszélgetés a MI-vel.

A TikTok kísérleti chatbotja, a Tako: MI alapú beszélgetési lehetőség a platformon

A felhasználók tájékoztatást kapnak arról, hogy a chatbot adatokat gyűjt, és ezeket harmadik fél szolgáltatókkal osztják meg. Van lehetőség az adatok törlésére, de a felhasználókat figyelmeztetik, hogy ne osszanak meg személyes információkat. Meg kell jegyezni, hogy nem szokatlan, hogy egy ilyen platform harmadik fél szolgáltatót használ az MI technológiák elérésére. Ugyanakkor a legtöbb ilyen szolgáltatást nyújtó cég inkább a háttérben marad, főleg mivel a TikTok nem tartozik a legjobban látható platformok közé.

Az elmúlt két hónapban az USA, Európa és Kanada parlamentjei komoly erőfeszítéseket tettek a TikTok-hoz való hozzáférés korlátozására. Május 17-én Montana államban betiltották az alkalmazást, a TikTok pedig perbe fogta az államot a tilalom miatt, azt állítva, hogy a törvény sérti az USA alkotmányát és más szövetségi törvényeket.

Bár Magyarországon a TikTokot még nem tiltották be, a külföldi események és tendenciák azt mutatják, hogy a jövőben hazánkban is felmerülhetnek hasonló intézkedések. Az adatvédelmi aggodalmak és a társadalmi média platformokkal szembeni növekvő szkepticizmus miatt, nem elképzelhetetlen, hogy a magyar szabályozó hatóságok is szigorítani fogják a TikTok használatát.