A Boston Dynamics, a robotika egyik vezető vállalata, bejelentette, hogy 15 év fejlesztés után nyugdíjazza az Atlas robot hidraulikus változatát, és bemutatta az új, elektromos meghajtású modellt, amely a kereskedelmi felhasználás felé tett lépést jelöli. Az új Atlas humanoid robot a korábbi kutatások és innovációk alapjaira épít, miközben kibővíti a vállalat ipari kihívásokra adott válaszkészletét, a már jól ismert Spot és Stretch robotok mellett.

Boston Dynamics bemutatja az új elektromos meghajtású Atlas robotját
Boston Dynamics bemutatja az új elektromos meghajtású Atlas robotját

A Boston Dynamics kezdetektől fogva humanoid robotokon dolgozott, és az évek során folyamatosan fejlesztette az Atlas modellt. Az új elektromos meghajtású változat kisebb kialakítású, több szenzort tartalmaz, és fejlett mesterséges intelligenciával van felszerelve, ami lehetővé teszi számára, hogy egyre összetettebb feladatokat lásson el. A robot képességei között szerepel a parkour, a tánc, és az olyan hasznos munkafolyamatok, mint amikor építkezési helyszínen eszközöket szállít.

Az Atlas egy korábbi változata, a Boston Dynamics RBR50 Robotikai Innovációs Díját is kiérdemelte, köszönhetően egy demonstrációnak, ahol a robot egy deszkát kezelt, egy szerszámos táskát vett fel, és azt egy munkásnak adta át. A vállalat ezt a technológiát fogja bemutatni a közelgő Robotikai Csúcstalálkozón és Expo-n.

A Boston Dynamics idővel változott, tulajdonosok cserélődtek, de a fókusz mindig is a robotok, mint az ipari igények kiszolgálói felé tartott. Az elektromos meghajtású Atlas nemcsak, hogy a korábbi modelleknél hatékonyabb és sokoldalúbb, hanem a Hyundai tulajdonában a vállalat további tervei között szerepel, hogy ezeket a robotokat gyártóüzemekben is teszteljék, kezdve a Hyundai gyárának területén.

Boston Dynamics bemutatja az új elektromos meghajtású Atlas robotját

Az új Atlas robot bevezetése nagy lépés a humanoid robotika területén, és várhatóan 2025-től kezdődően láthatjuk majd “vadon” is, ahogy a gyártó és ipari partnerek körében tesztelik. A Boston Dynamics ezzel ismét bizonyítja, hogy elkötelezett amellett, hogy robotjaik egyre több területen vállaljanak szerepet, és valódi segítséget nyújtsanak az ipar számára.