Az NVIDIA, mely 30 évvel ezelőtt alapították, mára a mesterséges intelligencia forradalmának epicentrumába került. A vállalat a legelső processzorgyártó, amelynek értéke meghaladja az 1 trillió dollárt. Részvényei csütörtökön több mint 24%-kal növekedtek, így új történelmi csúcsot értek el. A növekedés hátterében a rekordbevétel és a mesterséges intelligenciába történő jelentős beruházások állnak.

A nemrégiben napvilágot látott információk szerint az OpenAI ChatGPT rendszere, mely képes válaszokat generálni és tanulni, körülbelül 10 000 csúcskategóriás NVIDIA videokártya számítási kapacitását használja. Az NVIDIA is erre építkezik, ugyanis a vállalat szerint a mesterséges intelligencia terén tapasztalható lendület rekordeladásokhoz vezetett. Ezáltal úgy tűnik, hogy az informatikai világ új korszaka korábban kezdődhet el, mint azt korábban gondolták.

Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója a következőképpen kommentálta a helyzetet:

“Amikor a generatív mesterséges intelligencia felbukkant, elindult egy régóta várt forradalom.”

Az NVIDIA részvényei egy év alatt közel 160%-os növekedést mutattak, és csütörtökön további 183,8 milliárd dollárt adtak a tőzsdei értékelésükhöz. Ezzel az NVIDIA felveszi a versenyt a világ legértékesebb vállalataival, mint például az Apple, a Microsoft, az Amazon és a Google. Fennmarad tehát a kérdés, hogy az NVIDIA lesz-e az, aki vezeti az új technológiai forradalmat.

Az NVIDIA nemrégiben bemutatta a középkategóriás GeForce RTX 4060 és RTX 4060 Ti videokártyákat. Ezeknek a termékeknek az ára körülbelül 150 ezer forint lehet és hamarosan kaphatóak lesznek az üzletekben.