Az ARM bemutatta a legfrissebb mobiltechnológiai fejlesztéseit, melyek között a legfontosabb szerepet a Cortex-X4 játssza. Ez a teljesítményre optimalizált processzormag várhatóan a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 szívében dobban majd. Emellett az ARM az A720 és A520 magokat, valamint új grafikus feldolgozó egységeket (GPU-kat) is bejelentett.

ARM Cortex-X4 és Immortalis G720: Új lendület a Snapdragon 8 Gen 3 mobil lapkának

Az ARM korábbi technológiája, a big.LITTLE CPU elrendezés szerint az energiahatékony, kevésbé erős magok száma legalább olyan nagy, mint a nagyobb teljesítményű magoké. Az új fejlesztés azonban ezen a rendszeren változtat, ugyanis a nagy teljesítményű Cortex-X4 mellett a közepes teljesítményű Cortex-A720, valamint az alacsony energiafogyasztású, “kis” Cortex-A520 magok is megjelennek.

A cég emellett leleplezte a DSU-120 rendszert, melynek célja, hogy elősegítse ezeknek a magoknak az együttműködését. Jelenleg a legfejlettebb processzorok 1+3+4 vagy 1+4+3 konfigurációban működnek, míg a DSU-120 technológia akár 14 magot is képes kezelni. A telefonok jelenleg 8 maggal rendelkeznek, de a jövőben a konfiguráció 1+5+2-re változhat (1 erős, 5 közepes, 2 alacsony teljesítményű mag).

ARM Cortex-X4 és Immortalis G720: Új lendület a Snapdragon 8 Gen 3 mobil lapkának

A Cortex-X4 viszi a prímet a terhelés szempontjából, hiszen ez felel a szekvenciális, azaz egy szálon futó feladatokért. Azonos energiafogyasztás mellett 15%-kal nagyobb teljesítményt nyújt, mint elődje, az X3. Ugyanakkor, ha a teljesítmény azonos, az energiafogyasztása 40%-kal kisebb. Frekvenciája rekord, 3,4 GHz. A Cortex-A720 a hatékony működésre lett tervezve, 20%-kal hatékonyabb, mint az A715. Az ilyen magokból öt található a processzorban, hogy megfeleljen a többszálú feladatok igényeinek.

Az A520 mag kicsi, alacsony energiafogyasztású mag, amely kétszer is megjelenik a rendszerben, és alapvető, háttérben futó feladatokat lát el. A GeekBench 6 teszten 27%-kal jobb eredményt ért el, mint az előző generáció.

ARM Cortex-X4 és Immortalis G720: Új lendület a Snapdragon 8 Gen 3 mobil lapkának

Az új Immortalis G720 GPU a csúcskategóriás telefonok számára lett kifejlesztve. A GPU bevezetése a Deferred Vertex Shading technológiával 33%-kal csökkentheti a memóriahasználatot a Genshin Impact játékban, és 26%-kal a Fortnite játékban, ami az energiafogyasztás és a hőtermelés csökkenéséhez vezet. Az Immortalis-G720 akár 10 maggal is rendelkezhet, és további változatokban is elérhető, mint például a Mali-G720 (6-9 mag között) és a Mali-G620 (legfeljebb 5 mag).

Ezeket a fejlesztéseket várhatóan a közeljövőben találkozhatjuk a Snapdragon, MediaTek és Exynos lapkákban. Az ARM új lapkáinak bejelentése így széleskörű hatást gyakorolhat a mobil eszközök piacára, hatékonyabb és energiaoptimalizáltabb rendszereket biztosítva a felhasználók számára.