Mindenki figyel, amikor óriási tech cégek lépnek új terepre. Nemrégiben az Intel csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, amelyek már befektettek az ARM-ba, együtt dolgozva olyan neves cégekkel, mint az Apple, az Alphabet és a Samsung. Ez a lépés azért is érdekes, mert az ARM HOLDING éppen a tőzsdére lépés előkészületeit végzi. A tervek szerint az ARM 95,5 millió részvényt fog piacra dobni, amelyek egyenként 47 és 51 dollár közötti áron lesznek elérhetőek. Érdemes még tudni, hogy az ARM vállalatot jelenleg 52 milliárd dollárra értékelik.

Az Intel ezzel a befektetéssel nem csupán tőkét pumpál az ARM-ba, hanem “alapbefektetőként” jobb hozzáférést is kap az ARM jövőbeli lapkaterveihez. Az Intel ezt a lehetőséget arra kívánja használni, hogy saját termékpalettáját is bővítse, különösen a alacsony energiafogyasztású lapkák terén, amelyek hatékonyságban felülmúlják az Intel jelenlegi x86 lapkáit.

Stuart Pann, az Intel Foundry Services szenior alelnöke a Goldman Sachs Communacopia & Technology Conference Call alkalmával erősítette meg a befektetést. Kifejtette, hogy az ARM technológiájának elfogadása az Intel részéről azt jelzi, hogy komolyan veszik a versenyt ebben a szegmensben, hiszen az ARM lapkái széles körben elterjedtek a piacon.

Az Intel befektetése különösen aktuális, mivel nagy mennyiségű támogatás és fejlesztési forrás áll rendelkezésre a lapkagyártásban. Az amerikai Biden-adminisztráció például 39 milliárd dollárt különített el a félvezetőipar fejlesztésére. Mindeközben az Apple is hosszú távú, 2040-ig szóló licencszerződést kötött az ARM-mal.