A MediaTek számottevően fejlődött az elmúlt években, sikerült maga mögé utasítani a Qualcomm lapka gyártókat, és könnyedén felülmúlta a Samsung Exynos rendszereit. Most pedig úgy tűnik, készen áll az Apple-lel való megmérettetésre is, mivel szivárgások szerint a Dimensity 9300 négy erőteljes Cortex-X4 mag segítségével túl lehet majd az Apple A17-en.

Az erőteljes Cortex-X4 magokkal felszerelt MediaTek Dimensity 9300 felülmúlhatja az Apple A17-et

A MediaTek által legutóbb piacra dobott erőteljes lapkák a 9200 és a 9200+ voltak, most pedig a Dimensity 9300-ra készül. A lapka négy Cortex-X4 magot fog tartalmazni, ami jelenleg a legteljesebb ARM mag. Ezzel a beállítással méltó vetélytársa lehet a Snapdragon 8 Gen 3-nak és az Apple A17-nek. A Digital Chat Station és az Ice Universe híresztelők Weibo bejegyzéseiben arról tájékoztatnak, hogy a Dimensity 9300 négy Cortex-X4 és négy Cortex A720 magot tartalmaz majd.

Előretör a MediaTek: a Dimensity 9300 az Apple A17-en is túlmutathat

Viszont a Cortex-A520 még nem került bele. A Cortex X4-et nemrég dobta piacra az ARM, és 15%-kal nagyobb teljesítményt nyújt az X3-hoz képest. A Dimensity 9300 50%-kal hatékonyabb lehet az energiafelhasználás szempontjából, mint elődje, és a Digital Chat Station szerint teljesítménye megelőzi az Apple A17 Bionic-ot. A lapka az N4P folyamat alapján készül, ez a következő generációs 4 nanométeres megoldás.

Az Immortalis-G720 GPU-nak pedig kifinomult szintű sugarak visszaverődési képessége lesz (más szóval ray-tracingje). Majd meglátjuk, hogy milyen lesz a túlmelegedés, energiafogyasztás, hőmérséklet, modem és ISP kérdéseket illetően.