Míg az egészség- és fitneszorientált fülhallgatók piacra kerülését várjuk a Samsung és az Apple részéről, a háttérben ennél is izgalmasabb fejlesztések folynak. Az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal közzétett egy Apple szabadalomkérelmet, mely egy igazán forradalmi AirPods fülhallgató típust sejtet.

Egészségtudatos technológia az Apple-től: az agyi aktivitást mérő AirPod

Az új technológia keretében létrejöhet egy olyan érzékelőrendszer, amely nem csupán “biológiai jeleket” képes detektálni, hanem akár a felhasználó agyának elektromos aktivitását is. Ezt a rendszert különleges elektródák segítenék, melyeket a fülhallgatókba építenének be. Így bonyolult vizsgálatokat, mint az elektroencefalográfiát, az elektromiográfiát vagy az elektrookulográfiát, is el lehetne végezni közvetlenül a fülhallgató segítségével.

Egészségtudatos technológia az Apple-től: az agyi aktivitást mérő AirPod

Az agy aktivitásának mérése általában a fejbőrre helyezett elektródákkal történik. Néhány esetben elegendő a fül belsejébe vagy a külső részére helyezni őket. A pontos elektroencefalográfiás adatokhoz azonban minden fülhallgatónak tökéletesen illenie kell a felhasználó fülének méretéhez és formájához, mert folyamatos érintkezést kell biztosítani a füllel.

Természetesen ez a technológia emeli a termék árát. Elképzelhető, hogy különböző méretű füldugók közül választhatsz majd, amelyek a te füledhez passzolnak. Az Apple már gondolkodik alternatív megoldásokban is, mint például intelligens szemüveg, amely a halántékodnál helyezkedő elektródákkal monitorizálja az agyi aktivitást. Ilyen szenzorok használatával jobban nyomon lehetne követni az agyi tevékenységet és annak zavarait, amelyek olyan betegségekben jelentkeznek, mint az epilepszia vagy a Parkinson-kór.