Az Európai Unió digitális piacteret formáló új jogszabályai alaposan megkérdőjelezik az Apple iOS rendszerének zárt ökoszisztémáját, különös tekintettel a Fotók alkalmazásra és az iCloud szolgáltatásra. Az Európai Bizottság által márciusban életbe léptetett Digital Markets Act (DMA) célja, hogy egyenlőbb versenyfeltételeket teremtsen a digitális platformokon, ezzel szemben állva az olyan technológiai óriásokkal, mint az Apple, amelyek dominanciájukkal monopolhelyzetet érhetnek el.

Az EU szerint az Apple-nek engedélyeznie kellene a felhasználóknak, hogy eltávolítsák az előre telepített alkalmazásokat, mint például a Fotók app, ami nem csupán egy egyszerű képgaléria, hanem szerkesztési funkciókat is kínál, és szorosan integrálódik az iOS rendszerbe. Ezt a lépést a biztonság szempontjából is kritikusan vizsgálják, mivel a Fotók apphoz hasonló alapvető szolgáltatások eltávolítása biztonsági kockázatokat is rejt magában, hiszen a harmadik féltől származó alkalmazásoknak ugyanolyan szintű hozzáférést kellene biztosítani a felhasználók adataihoz.

Az Európai Unió digitális piacteret formáló új jogszabályai alaposan megkérdőjelezik az Apple iOS rendszerének zárt ökoszisztémáját, különös tekintettel a Fotók alkalmazásra és az iCloud szolgáltatásra.

Az iCloud esetében, amely az Apple ökoszisztémájának alapkövét képezi, még összetettebb kihívásokkal kell szembenézni. Az EU azt szeretné elérni, hogy az Apple tegye lehetővé más felhőalapú tároló szolgáltatások használatát az alapértelmezett iCloud helyett, ami alapjaiban rengetheti meg az Apple által kínált zökkenőmentes felhasználói élményt. A folyamat azonban még csak most kezdődött, és várhatóan hosszú tárgyalássorozat előzi meg az esetleges változásokat.

Ez a fejlemény nemcsak az Apple, hanem az egész technológiai ipar számára is fontos precedenst állíthat fel, kihívás elé állítva az operációs rendszerek és az alapvető szolgáltatások jelenlegi felépítését. A változások hatása a felhasználói élményre, a piaci versenyre, és a biztonságra is kiterjedhet, így minden szem ezen a vizsgálaton van, amely az Európai Bizottság szerint a tisztességes piaci verseny megteremtését célozza.