Amazon egy merész lépést tett az operációs rendszerek terén, ugyanis elhagyja az Androidot és saját fejlesztésű rendszert vezet be az Echo és Fire eszközein. A vállalat új Echo Show 5 okoshangszórója már egy teljesen új szoftverplatformon fut, ami külsőre hasonlít a Fire OS-re, de már nem az Android kódján alapul.

Az Amazon hátterében fejlesztett egy saját operációs rendszert, Vega kódnéven, amely először a Fire TV streaming eszközökön jelenik meg 2024-ben, de már az Echo Show 5-en is felfedezhető “OS 1.1” néven, a Fire OS helyett. Ez a Linux alapú rendszer már elég fejlett állapotban van, és az Amazon partnereinek is jelezte, hogy elmozdul az Androidtól, amely eddig a Fire OS alapja volt.

Miért fontos ez? Márciusban az Amazon bejelentette, hogy globálisan meghaladták a 200 millió eladott hardvereszközök számát. Ha az Amazon több kontrollt gyakorol a szoftveren, akkor több reklámot tud beépíteni és nagyobb bevételt generálni. A Fire OS és az azt futtató készülékek már eddig is régi Android verziókon alapultak és nem voltak versenyképesek.

A gond az, hogy ez az új lépés megszüntetheti a sideloading lehetőségét az Amazon eszközökön, ha a vállalat teljesen lezárja az ökoszisztémát.