A Vodafone UK nemrégiben egy figyelmeztető emailt küldött ki felhasználóinak egy jelenleg terjedő csaló és kibernetikai támadásokról. Az iPhone és Android telefonok tulajdonosai számos tanácsot kaptak, hogy elkerülhessék a lehetséges problémákat.

A legnagyobb kockázat, hogy a felhasználók pénzt veszíthetnek, személyes adataikat ellopják, vagy rendszereik kompromittálódhatnak. A csalások gyakran emailben vagy szöveges üzenetekben jelennek meg a telefonokon.

Íme a Vodafone által nyújtott 8 tanács:

  • Állj meg és gondolkodj: bízz a megérzéseidben, ha valami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.
  • Vigyázz a linkekkel: ne kattints rá minden emailben érkező linkre. Gondold végig, ki küldte és miért szeretné, hogy rákattints. Különös figyelmet fordíts a “Sürgős” jelzésű üzenetekre.
  • Phishing: kaphatsz emailt vagy üzenetet valakitől, aki valódi személynek tűnik, de valójában csak el akarja lopni az identitásodat vagy a pénzedet. Ne oszd meg a jelszavakat vagy személyes adatokat, és ne végezz fizetéseket anélkül, hogy ellenőriznéd egy hozzátartozód segítségével.
  • Töröld a csaló emailjeit: jelölheted őket spamként, hogy az azonos címről érkező jövőbeli üzenetek automatikusan a Spam mappába kerüljenek.
  • Ellenőrizd a feladó címét: néhány hacker úgy próbálja megtéveszteni az embereket, hogy nagy brandek nevével küldenek emailt. Mindig ellenőrizd az egész címet, hogy biztos lehess benne, hogy rendben van.
  • Ellenőrizd, hogy csalás-e: vannak olyan szervezetek, amelyek kifejezetten csalások elemzésére specializálódtak.
  • Védd a telefonod: használj erős jelszavakat és telepíts biztonsági szoftvereket a PC-re, telefonra, táblagépre.
  • Zárd le a telefonod használat után

Bár úgy tűnik, hogy a tanácsok inkább azok számára hasznosak, akik kevésbé technikailag jártasak vagy idősebbek, az is előfordul, hogy a legtapasztaltabbak is gyorsan kattintanak egy linkre.

Az ilyen jellegű figyelmeztetések és tanácsok kiemelt fontossággal bírnak a digitális biztonság szempontjából, hiszen a támadók folyamatosan új módszerekkel próbálnak meg adatokat lopni vagy rendszereket kompromittálni.