A YouTube, amely a Google videómegosztó platformja, az évek során számos funkciót hozott be saját rendszerébe. Ezek között sok olyan elem található, amely nem eredeti, hanem más platformokról vett és a YouTube saját igényeihez igazított funkció. A legjelentősebb példa erre talán a “Stories” vagy magyarul “Történetek” formátum, melyet eredetileg a Snapchat indított 2017-ben. A friss hírek szerint a jövő hónaptól ez a formátum teljesen eltűnik a YouTube-ról, így a tartalomkészítőknek az úgynevezett Shorts formátumot kell majd használniuk a rövid tartalmak megosztásához.

Búcsú a YouTube Stories formátumtól: Az Instagram és Snapchat örökségének vége

A Stories formátum 2023. június 26-tól már nem lesz elérhető a YouTube platformján. Ettől az időponttól kezdve a tartalomkészítők nem lesznek képesek ilyen formátumban tartalmat létrehozni. Ezen felül, bármely történet, amit most és június 26-a között töltenek fel, teljesen eltűnik a platformról a közzétételt követő 7 nap után. A Google a YouTube-on belül inkább a hosszú és a rövid tartalomgyártásra, azaz a YouTube Shorts-ra kíván koncentrálni.

Emlékeztetőül: a Stories formátumot 2017-ben integrálták, amikor még “Reels” néven volt ismert. A YouTube lemondott ezen elnevezésről, amit később a Meta választott a TikTok elleni versenyben a rövid, függőleges formátumú videói számára.

A Stories formátum először a Snapchaten jelent meg, majd más szociális platformok is lemásolták. A YouTube mellett ezek a “történetek” szerepeltek a Facebookon, Instagramon, Twitteren és még a LinkedInen is.